Άδωνις Γεωργιάδης: Εταιρείες σαν την Pharmathen αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση

06-09-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Τα εγκαίνια της σπουδαίας, νέας μονάδας της πολύ μεγάλης εξαγωγικής ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Pharmathen για τα ενέσιμα βραδείας αποδέσμευσης πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου, ως επίτιμος προσκεκλημένος, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, στην έδρα της νέας μονάδας, στις Σάπες Ροδόπης.

Χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής στην σύντομη ομιλία του, παρουσία του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης:

«Χαιρετίζω με ιδιαίτερα μεγάλη ικανοποίηση τη νέα μεγάλη επένδυση της φαρμακευτικής εταιρείας Pharmathen στις Σάπες Ροδόπης. Μια επιχείρηση που αποτελεί ακριβώς το πρότυπο του πως θέλουμε τη σύγχρονη ελληνική επιχείρηση: να επενδύει συστηματικά στην έρευνα, να παράγει προϊόντα με βάση τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς, να έχει εξωστρεφή προσανατολισμό, να είναι φυσικά κερδοφόρα και ταυτόχρονα να έχει ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, με έμφαση στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας – πολύ περισσότερο σε περιοχές νευραλγικής σημασίας όπως η Θράκη. Αυτές τις επιχειρήσεις είναι υψηλή προτεραιότητα της Κυβερνήσεως και να τις στηρίξει έμπρακτα, αλλά και να τις αναδείξει ώστε να ακολουθήσουν κι άλλες το παράδειγμά τους. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις που ‘να ηγηθούν των εξελίξεων με τόλμη’, όπως εύστοχα σκιαγραφούν την εταιρεία τους οι μέτοχοι της  Pharmathen».

Η Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 και πενήντα χρόνια μετά έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης, που ερευνά για τον κόσμο και επενδύει στην Ελλάδα, διαθέτοντας εξειδίκευση στην ανάπτυξη, στην καταγραφή, στην παρασκευή και στη διαχείριση του κύκλου ζωής ιδιαιτέρως πολύπλοκων φαρμακευτικών τεχνολογιών και γενόσημων σκευασμάτων. Αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα ανάπτυξης στην Ελλάδα βάσει επενδύσεων και μια από τις 50 μεγαλύτερες φαρμακευτικές/ ερευνοκεντρικές εταιρείες, σύμφωνα με το European Scoreboard, επενδύοντας 40εκ ευρώ ετησίως σε έρευνα νέων φαρμακευτικών προϊόντων.