Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Απαγορεύει τη σχέση των μελών της με εταιρείες καπνικών προϊόντων

24-10-2019

Φρένο στη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις διάδοσης καπνικών προϊόντων

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε ανακοίνωσή της, ενημερώνει τα μέλη της ότι απαγορεύεται να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις διάδοσης καπνικών προϊόντων, ακόμα και αν διαφημίζονται ως διαφορετικές.

Επισημαίνει μάλιστα ότι οποιαδήποτε συμμετοχή πνευμονολόγων σε τέτοιες εκδηλώσεις, συνεπάγεται τη διαγραφή τους από την ΕΠΕ.

Η απόφαση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας έρχεται σε πλήρη ταύτιση με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η οποία το Σεπτέμβριο του 2019 στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Μαδρίτης, τροποποίησε το καταστατικό της σε ότι αφορά στη στάση των μελών της σε δραστηριότητες που αφορούν καπνικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, η ERS επέκτεινε την ισχύουσα απαγόρευση, στα μέλη της, να δέχονται άμεση ή έμμεση (real or perceived relationship) χρηματοδότηση από την καπνοβιομηχανία.

Η απαγόρευση, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2020, θα αφορά και σε δραστηριότητες, που περιέχουν άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση και αφορούν στα νεότερα καπνικά προϊόντα (ηλεκτρονικό τσιγάρο και θερμαινόμενο τσιγάρο).