Τσίχλα: Παθαίνουμε όντως κακό αν την καταπιούμε;

νεαρή κοπέλα κάνει τσιχλόφουσκα
29-11-2019

Υπάρχει ένας μύθος. Πως αν καταπιούμε κατά λάθος την τσίχλα μας, αυτή θα παραμείνει στο πεπτικό μας σύστημα για πολύ καιρό. Μάλιστα, κάποιοι έλεγαν για επτά χρόνια. Άλλοι πάλι έλεγαν πως φράσσει τα έντερα και παθαίνουμε ανεπανόρθωτη βλάβη. Ισχύει στην πραγματικότητα κάτι από όλα αυτά; Η επιστήμη απαντά.

Η τσίχλα στον οργανισμό μας

Ο γαστρεντερολόγος Michael F. Picco της Mayo Clinic, του γνωστού αμερικανικού ακαδημαϊκού θεσμού υγείας στη Μινεσότα, είναι εδώ για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

«Παρά το γεγονός ότι η τσίχλα είναι σχεδιασμένη για μάσημα και όχι για κατάποση, γενικά δεν είναι επιβλαβής αν την καταπιείτε», τονίζει χαρακτηριστικά. Δεν θα παραμείνει στον οργανισμό για χρόνια και χρόνια, είναι ωστόσο αληθές πως «το σώμα δεν μπορεί να τη χωνέψει».

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως η τσίχλα παραμένει στο στομάχι. «Μετακινείται σχετικά άθικτη μέσα στο πεπτικό σας σύστημα και αποβάλλεται στα κόπρανά σας», καταλήγει ο γιατρός.

Σπανίως όμως, αν καταπιεί πολλές τσίχλες ταυτοχρόνως και πάσχει από δυσκοιλιότητα, μπορεί πράγματι να φράξουν τα έντερα του παιδιού. Γι’ αυτό και πρέπει οι γονείς να αποθαρρύνουν τα παιδιά να καταπίνουν τις τσίχλες, μας λέει ο γιατρός, που θεωρεί πως κάπως έτσι γεννήθηκε ο μύθος για τις βλάβες της τσίχλας…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πως η τσίχλα κάνει καλό σε όσες έχουν γεννήσει με καισαρική