H υγιεινή ζεστή σοκολάτα, που θα λατρέψετε!

24-12-2019

Μπορεί να μην έχετε στο μυαλό σας πως οι λέξεις “υγιεινή” και “ζεστή σοκολάτα” ταιριάζουν. Όμως η συνταγή, που ακολουθεί θα σας διαψεύσει! Πρώτον, διότι η ίδια η σοκολάτα βασίζεται σε ένα εξαιρετικά θρεπτικό συστατικό, το κακάο. Δεύτερον, διότι και τα υπόλοιπα υλικά προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία, αρκεί να χρησιμοποιηθούν σωστά.

Ακόμη, θυμηθείτε πως δεν υπάρχουν “καλά” ή “κακά” τρόφιμα. Αντιθέτως, κανείς θα πρέπει να έχει δύο νοητές “διατροφικές λίστες”. Μία με επιλογές, που επιτρέπετε στον ευατό σαν να κάνει καθημερινά, και μία ακόμη με λιγότερο συχνές απολαύσεις. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και η ζεστή σοκολάτα, που κατά ένα τρόπο επιβεβαιώνει την έλευση του χειμώνα και των Χριστουγέννων.

Η θρεπτική αξία του κακάο

Η βοτανική του ονομασία είναι Theobroma cacao, και προέρχεται από την Ελληνική έκφραση  “βρώση των θεών”. Έτσι, καταλαβαίνει κανείς πως οι αρχαίοι Έλληνες και οι Αζτέκοι, κατανοούσαν τη “θεραπευτική” δράση του κακάο. Πλούσιο σε φυτικές αντιοξειδωτικές ουσίες, με τις ονομασίες πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, που προστατεύουν την καρδιά, ρυθμίζουν την πηκτικότητα του αίματος, ενώ βελτιώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων και του ζαχάρου στο αίμα. Ακόμη, η θεοβρωμίνη του κακάο αποτελεί ένα ιδιαίτερο θρεπτικό συστατικό. Η δράση της έχει μελετηθεί για τη βελτίωση της διάθεσης.

Η συνταγή ζεστής σοκολάτας, που πρέπει να δοκιμάσετε!

Η παρακάτω συνταγή προτείνεται με τη χρήση φυτικού γάλακτος, και φυτικού λίπους. Εάν όμως προτιμάτε το αγελαδινό γάλα, μη διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε. Τα λιπαρά, είναι απαραίτητα στον οργανισμό για την απορρόφηση σημαντικών λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως οι A, D, E και Κ. Επιπλέον, δομούν τις μεμβράνες κάθε κυττάρου, ενώ τα καλά ακόρεστα λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Συνεπώς, ακόμα και μία “απαγορευμένη” συνταγή, όπως η ζεστή σοκολάτα, μπορεί να μετατραπεί σε πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Αρκεί, τα υλικά της να αξιοποιηθούν σωστά!

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι, γάλα αμυγδάλου χωρίς γεύση
  • 2 κουτ.σούπας, βούτυρο αμυγδάλου
  • 3 κουτ.σούπας, ακατέργαστο κακάο
  • ½ φλιτζάνι, δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι
  • 2 κουτ.σούπας, μέλι
  • ½ κουτ.γλυκού, εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέστε όλα τα υλικά. Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να έρθουν σε βρασμό. Μεταφέρετε το μίγμα σε ένα μίξερ και ανακατέψτε καλά, μέχρι το μίγμα να γίνει παχύρευστο και ομοιόμορφο.

Σερβίρετε στην αγαπημένη σας κούπα και γαρνίρετε με ξύσμα μαύρης σοκολάτας!

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία
Recipe adapted from Nutrition in the Kitch. Accessed 23/12/2019.
https://nutritioninthekitch.com/super-healthy-hot-chocolate/
Elsevier. Theobroma Cacao. Accessed 23/12/2019.
https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/theobroma-cacao