Μια αγκαλιά την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

26-12-2016
Έρευνα του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στο Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε πως η αγκαλιά μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες όχι μόνο στην ψυχολογία μας αλλά και στην υγεία μας αφού βοηθά στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
 
Ξέραμε ήδη από προηγούμενες έρευνες πως οι άνθρωποι που είναι τσακωμένοι με αγαπημένα τους πρόσωπα είναι πιο επιρρεπείς σε κρυολογήματα και ιώσεις. Τώρα, οι Αμερικανοί επιστήμονες προχωράνε ένα βήμα παραπάνω και λένε πως οι άνθρωποι που αγκαλιάζονται συχνά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν γρήγορα και με επιτυχία μια φλεγμονή.
 
Για να βγάλουν τα συμπεράσματα τους οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία που λάμβαναν επί 14 μέρες από 400 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι απάντησαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα προβλήματα στις σχέσεις τους αλλά και το πόσο συχνά αγκαλιάζονταν με φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Στη συνέχεια οι εθελοντές εκτέθηκαν στον ιό της γρίπης.
 
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Psychological Science έδειξε πως αυτοί που είχαν δηλώσει πως αγκαλιάζονταν συχνά αντιμετώπισαν πολύ καλύτερα και γρήγορα την γρίπη. Ορισμένοι μάλιστα με τα βίας παρουσίασαν συμπτώματα.
 
Όπως λέει ο Δρ. Sheldon Cohen που ήταν και επικεφαλής της έρευνας, αυτό δείχνει πως η κοινωνική υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική για την υγεία μας.