Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Μία σπάνια νόσος με συνηθισμένα συμπτώματα

06-02-2020

Έχετε νιώσει ποτέ ότι «τα φτύνετε» όταν ανεβαίνετε τις σκάλες, ότι «δεν τραβάτε» να σηκώσετε δυο σακούλες με ψώνια, ότι δεν τα καταφέρνετε να ολοκληρώσετε χωρίς να «πέσετε τ’ ανάσκελα» μία απλή σωματική άσκηση, ή ότι γενικώς «τα παίζετε» στις απλές και καθημερινές σας υποχρεώσεις;

Εάν ναι, θα πρέπει επειγόντως να δείτε ένα γιατρό, γιατί μπορεί να κινδυνεύετε από μία σπάνια νόσο με συνηθισμένα όμως συμπτώματα, την Πνευμονιακή Αρτηριακή Πίεση.

Τι είναι η Πνευμονική Αρτηριακή Πίεση

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια προοδευτική νόσος, που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, αγγεία τα οποία μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες.

Στην ΠΑΥ οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.

Δυστυχώς έχει παρατηρηθεί ότι για τη διάγνωση της νόσου και την έναρξη της θεραπείας, απαιτείται ένας μέσος όρος χρονικού διαστήματος περίπου ενάμιση χρόνου προκειμένου να αποκλειστούν άλλες νόσοι συγγενείς καρδιόπαθειες και πνευμονοπάθειες με παρόμοια συμπτώματα.

Η διάγνωση γίνεται μετά από προσεκτική εξέταση από το γιατρό και την ολοκλήρωση ενός κύκλου διαγνωστικών εξετάσεων, ούτως ώστε να αποκλεισθούν άλλες νόσοι.

Ποιοι αρρωσταίνουν από Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Η ΠΑΥ δεν κάνει εξαιρέσεις. Μπορεί να «χτυπήσει» γυναίκες άνδρες και παιδιά, ανεξαρτήτων ηλικίας και εθνικής προέλευσης. Είναι όμως σπάνια νόσος αφού μόνο 15 έως 60 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού μπορεί να νοσήσει από αυτή.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Πίεση ενδέχεται να έχει κληρονομικό υπόβαθρο και να σχετίζεται με τη μετάλλαξη των γονιδίων, ή να σχετίζεται με άλλες ασθένειες και αυτόανοσα νοσήματα. Επίσης έχει διαπιστωθεί σύνδεση της νόσου με τη λήψη συγκεκριμένων χημικών και τοξικών ουσιών, αμφεταμίνων και κοκαΐνης.

Υπάρχει ακόμη και η ιδιοπαθής ΠΑΥ, και όταν λέμε ιδιοπαθής εννοούμε ότι η εκδήλωση της ασθένειας δεν οφείλεται σε κάποιο γνωστό και σαφές αίτιο.

Ποια τα συμπτώματα της νόσου;

Το βασικό σύμπτωμα της νόσου είναι η κόπωση, η αδυναμία, και η μη ικανότητα ολοκλήρωσης μιας απλής σωματικής άσκησης.
Καθημερινές πράξεις που χρειάζεται να κάνουμε κάθε μέρα, όπως το ανέβασμα μιας σκάλας ή το σήκωμα μιας τσάντας από το σούπερ μάρκετ, και που για τους περισσότερους είναι δεδομένες και γίνονται εύκολα, για τους ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Πίεση, είναι τόσο δύσκολες, που ισοδυναμούν με αναρρίχηση στο Έβερεστ.

Αλλά συμπτώματα της νόσου είναι τα εξής:

  • Δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια), αρχικά κατά την άσκηση και τελικά και σε κατάσταση ηρεμίας
  • Κόπωση
  • Ζάλη ή λιποθυμία (συγκοπή)
  • Πίεση στο στήθος ή πόνο
  • Επίμονος ξηρός βήχας και βραχνάδα στη φωνή
  • Πρήξιμο (οίδημα) στους αστραγάλους, στα πόδια σας, και τελικά στην κοιλιά (ασκίτης)
  • Γαλαζωπό χρώμα στα χείλη και στο δέρμα (κυάνωση)
  • Racing παλμών ή αίσθημα παλμών της καρδιάς

Κρίσιμη για την αντιμετώπιση κάθε νόσου αλλά πολύ περισσότερο για την Πνευμονική Αρτηριακή Πίεση που είναι μία άγνωστη στους περισσότερους από εμάς νόσος, είναι η σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση.

Το healthview έκανε κλικ στο ph-human.com/ebook/greek μία ιστοσελίδα ειδικά σχεδιασμένη για ασθενείς με ΠΑΥ που δημιούργησε η Actelion Ελλάδος, εταιρεία του ομίλου Janssen Pharmaceutical Companies της Johnson & Johnson,

Είναι μια πραγματικά σοβαρή προσπάθεια καθώς με το PH HUMAN ebook, παρέχονται με κατανοητό και μοντέρνο τρόπο, όλες οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς με ΠΑΥ αλλά και οι φροντιστές τους.

Επίσης μέσω του PH HUMAN, τόσο οι ασθενείς, όσο και οι οικείοι τους, μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στο νόσημα, αλλά και να παίρνουν χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους ούτως ώστε, το δύσκολο ταξίδι στη Πνευμονική Υπέρταση να είναι ένα ταξίδι αυτοβελτίωσης, γνώσης και δύναμης. Είπαμε, η γνώση είναι δύναμη!