8% των χρόνιων ασθενών διέκοψε τη θεραπεία του μέσα στο 2013

26-12-2016

8% των ασθενών με σπάνιο νόσημα όταν έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα εξαιτίας της κρίσης και παρότι τα προηγούμενα χρόνια πλήρωναν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές, αναγκάσθηκαν το 2013 να διακόψουν την αγωγή τους, λόγω οικονομικών προβλήματων.

Αυτό ανάμεσα σε άλλα σημαντικά στοιχεία, που αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της δημόσιας Υγείας στη χώρα μας παρουσίασε η Τίνα Τρίψα, Country Manager, ΙPSOS στο συνέδριο των Financial Times που διοργανώθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και την Boussias Communications.

Η έρευνα της IPSOS, με τίτλο: «Socioeconomic inequalities in health: The perspective of Health professionals and Greek citizens», η οποία διενεργήθηκε ειδικά για το συνέδριο και η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την κα Τρίψα κατεγράψε τα εξής:

  • Παρά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, όσοι ασθενείς χάνουν την ασφάλεια τους ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ για να συνεχίσουν την αγωγή τους. Αυτό απάντησε  το 71% των ιατρών που πήραν μέρος στην έρευνα. Αλλά και το υπόλοιπο 29% των γιατρών που θεωρούν ότι  μπορούν να μην πληρώσουν οι ίδιοι οι ασθενείς, δεν αναφέρθηκαν στα μέτρα του υπουργείου, αλλά σε εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι ιατροί εκτιμούν ότι το 17% των ασθενών τους σε χρόνια αγωγή, έχασε την ασφάλειά του μέσα στο 2013 και από αυτούς σχεδόν οι μισοί (44%) ΔΙΕΚΟΨΑΝ την αγωγή τους, επειδή δεν είχαν να πληρώσουν. Με ένα απλό υπολογισμό, λοιπόν, το 8% των ασθενών με χρόνιο ή άλλο σοβαρό νόσημα έμειναν χωρίς θεραπεία, καθώς έχασαν την ασφάλειά τους μέσα στο 2013. Τέσσερεις  στους δέκα ασθενείς με χρόνιο ή άλλο σοβαρό νόσημα δήλωσαν ότι επηρεάστηκε ο τρόπος που έπαιρναν την θεραπεία τους, καθώς έπρεπε να πληρώσουν  (γιατρό ή φάρμακα), και ένα ποσοστό μείωσε δόσεις ή σταμάτησε την επικουρική αγωγή.  Και–σε συμφωνία με όσα είπαν οι ιατροί –  ένα 8% του συνόλου διέκοψε εντελώς τη θεραπεία του. Ακόμα, αναφέρθηκαν συνέπειες για την υγεία τους καθώς ένας στους τρεις ασθενείς που τροποποίησαν την αγωγή αντιμετώπισε χειροτέρευση της ασθένειας του. Τέλος, η πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι ξοδεύει περισσότερα για την υγεία του σήμερα σε σχέση με τα όσα ξόδευε προ κρίσης. Για να ανταποκριθούν κάνουν περικοπές σε άλλα οικογενειακά έξοδα. Μάλιστα,  1 στους 3 δήλωσε ότι κάνει περικοπές σε φαγητό και άλλα βασικά είδη του σπιτιού.
Για το θέμα των ανθρώπων που έχουν μείνει ανασφάλιστοι τα τελευταία χρόνια , έκανε λόγο και ο υπουργός Υγείας  στο star όπου σε μία από τις πολλές τηλεοπτικές του εμφάνισεις του, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση τους επόμενους μήνες προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Μάλιστα ο κος Γεωργιάδης είπε ότι πρέπει να βρούμε τα χρήματα για να καλύψουμε αυτούς τους ανθρώπους αφού είναι ένα αίτημα της τρόικας. Να υπενθυμίσουμε ότι για το θέμα αυτό ο κος Γεωργιάδης μιλώντας στη βουλή στις 7/3 απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κου Γιώργου Λάμπρούλη αφού επεσήμανε ότι αυτά που έχουν τα ασφαλσιτικά ταμεία ως αποθεματικά κεφάλαια δε φτάνουν ούτε για τους ασφαλισμένους, είπε ότι η ασφάλιση των ανασφάλιστων θα πρέπει να γίνει από τον προυπολογισμό, δηλαδή από νέους φόρους. Μάλιστα, είχε αποκαλύψει ότι σύμφωνα με τους συνεργάτες του το κονδύλι για τους ανασφάλιστους είναι γύρω στα 700 εκατομ. ευρώ, ενώ η τρόικα το υπολογίζει γύρω στο 1 δις.