Υπέρταση: Η νυχτερινή συνήθεια που προδίδει το πρόβλημα

γυναίκα μετράει την πίεση ενός άνδρα για να δει εάν έχει υπέρταση
26-03-2020

Είναι αρκετά συνηθισμένο οι άνθρωποι να σηκώνονται αρκετές φορές τη νύχτα για να πάνε στην τουαλέτα. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολύ απλά πως ήπιαν πολλά υγρά πριν κοιμηθούν. Μπορεί να σημαίνει όμως και προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση. Αυτό δείχνει μια νέα έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων.

«Εάν υποφέρετε από νυχτουρία ζητήστε από τον γιατρό σας να σας ελέγξει για τον ενδεχόμενο αρτηριακής υπέρτασης καθώς και υψηλής πρόσληψης νατρίου» επισημαίνει ο Δρ. Satoshi Konno του Τμήματος Υπέρτασης του Νοσοκομείου Tohoku Rosai επικεφαλής ερευνητής

Αυτά ήταν τα συμπεράσματα έρευνας που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 83ου Ετήσιου Ιαπωνικού Συνεδρίου της Ιαπωνικής Εταιρίας Κυκλοφορίας του Αίματος πριν λίγο καιρό.

Η έρευνα για την νυχτουρία και την υπέρταση

Η έρευνα εξέτασε την σχέση ανάμεσα στην νυχτουρία και την υπέρταση στον πληθυσμό της Ιαπωνίας. Στην έρευνα είχαν εγγραφεί 3.749 κάτοικοι του Watari που υποβλήθηκαν σε ετήσιο τσεκ απ το 2017. Μετρήθηκε η πίεση του αίματός τους και δόθηκαν πληροφορίες για την νυχτουρία μέσω ερωτηματολογίου.

Η νυχτουρία διαπιστώθηκε ότι συσχετιζόταν σημαντικά με την υπέρταση, ενώ ο κίνδυνος υπέρτασης αυξανόταν σημαντικά καθώς αυξάνονταν και τα περιστατικά νυχτουρίας. «Βρήκαμε ότι το να σηκώνεσαι τη νύχτα για να ουρήσεις συσχετίζεται με 40% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης. Και όσο περισσότερες οι επισκέψεις στην τουαλέτα τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος υπέρτασης» δήλωσε ο Δρ. Konno. Ωστόσο τα ευρήματά τους, «δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, δηλαδή δεν σημαίνουν ότι η υπέρταση είναι η αιτία της νυχτουρίας», διευκρίνισε ο επικεφαλής ερευνητής.

Η υπέρταση αποτελεί την κύρια αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως και της αναλογούν περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια θάνατοι για το 2015. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με περιορισμό του αλατιού και του αλκοόλ, υγιεινή διατροφή, συστηματική άσκηση, έλεγχο του βάρους και διακοπή του καπνίσματος αποτελούν τους ενδεδειγμένους τρόπους για τον έλεγχο της πίεσης και της διατήρησής της σε φυσιολογικά επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Τι γίνεται με όσους έχουν υπέρταση