Covid-19: Βελτίωση στο 68% των ασθενών με remdesivir

14-04-2020

Τι αναφέρει για το πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο ο Καθηγητής Οργανικής Χημείας – Φαρμακοχημείας, Γιώργος Κόκοτος

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα είχε η πρώτη μελέτη με το φάρμακο remdesivir για την αντιμετώπιση της βαριάς λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός.

Για το πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο remdesivir μίλησε στο healthview, ο Καθηγητής Οργανικής Χημείας – Φαρμακοχημείας στο ΕΚΠΑ, Γιώργος Κόκοτος.

«Την Παρασκευή 10 Απριλίου δημοσιεύθηκαν σε ένα από τα πλέον έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, τα αποτελέσματα από μια μικρή ομάδα ασθενών με σοβαρά συμπτώματα. Ο αριθμός των ασθενών για τους οποίους αναλύθηκαν τα αποτελέσματα ήταν 53 και τους χορηγήθηκε η ρεμδεσιβίρη, μια παρηγορητική θεραπεία, δεν ανήκουν δηλαδή στην ομάδα των ασθενών που συμμετέχουν στις κλινικές μελέτες που όπως ξέρετε έχουν ξεκινήσει σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε ο κ. Κόκοτος.

Σε ποιους ασθενείς χορηγείται

Όπως ανέφερε ο κ. Κοκοτος, το remdesivir μπορεί να χορηγηθεί τόσο στην περίπτωση ασθενών με σοβαρά συμπτωματα αλλα και ασθενών με ήπια συμπτώματα. Τα αποτελέσματα που έχουμε από αυτήν την μελέτη δείχνουν ότι το 68% των ασθενών που αντιμετωπίζουν σοβαρά συμπτώματα έδειξε κλινική βελτίωση και αυτό είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι.

«Βρισκόμαστε βέβαια σε μια μικρή ομάδα ασθενών και θα πρέπει με συγκρατημένη αισιοδοξία να δει κανείς τα αποτελέσματα. Η κλινική μελέτη που διεξάγεται αυτήν την στιγμή θα μας δώσει αποτελέσματα για τους ασθενείς με βαριά συμπτώματα έως το τέλος Απριλίου. Υπάρχει και μια άλλη κλινική μελέτη η οποία αναφέρεται σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και τα αποτελέσματά της αναμένονται τον Μάιο».

Καθηγητής Οργανικής Χημείας – Φαρμακοχημείας στο ΕΚΠΑ, Γιώργος Κόκοτος.

Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα

«Το φάρμακο ήδη έχει φτάσει στη χώρα μας καθώς η Ελλάδα συμμετέχει στις κλινικές μελέτες. Έτσι λοιπόν οι ασθενείς μας επωφελούνται από το φάρμακο ήδη, τα αποτελέσματα δεν τα ξέρουμε ακόμη. Όσον αφορά στη διαθεσιμότητα του φαρμάκου εξ όσων γνωρίζω η αμερικανικη εταιρεία που έχει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το φάρμακο, έχει κατορθώσει να επισπεύσει τη διαδικασία σύνθεσης των φαρμάκων», αναφέρει σχετικά ο Καθηγητής.

«Το πρόβλημα της επαρκούς ποσότητας νομίζω ότι θα ξεπεραστεί, βέβαια εφόσον οι κλινικές μελέτες επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα, θα πρέπει να δοθεί πρώτα η άδεια για να κυκλοφορήσει το φάρμακο στη χώρα από Σεπτέμβρη».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «Ένα μήνα νωρίτερα είχα δηλώσει ότι η ρεμδεσιβίρη σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που είχαμε, φαινόταν ότι ήταν το φάρμακο που ήταν σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Την Παρασκευή που μας πέρασε επίσης υπήρξε ακόμη μια δημοσίευση σε έγκριτο περιοδικό που αφορούσε την κρυσταλλική δομή ενζύμου που στοχεύει η ρεμδεσιβίρη. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να μην έχει άμεσο κλινικό αντίκτυπο αλλά έχει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον γιατί μας δίνει τη δυνατότηα να καταλάβουμε πώς η ρεμδεσιβίρη αντιδρά με αυτό το ένζυμο, ανοίγοντας δρόμο για να περάσουμε σε ένα πλεον βελτιωμένο φάρμακο.

Η ρεμδεσιβίρη δεν ήταν σχεδιασμένη για τον κορονοιό αλλά για τον έμπολα. Επομένως υπάρχει μελλοντική δυνατότητα βελτιστοποίησης της δράσης της», κατέληξε.