Από τα 156 νέα κρούσματα, τα 150 από το Κρανίδι – Αύριο συνεδριάζουν οι επιστήμονες για την άρση των μέτρων

κορωνοϊός
21-04-2020

Τα 150 θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν από τη διασπορά του ιού στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κρανίδι, εκτόξευσαν τα συνολικά περιστατικά στη χώρα μας στα 2.401. Ταυτόχρονα 5 ακόμη θάνατοι στην Ελλάδα κατά το τελευταίο 24ωρο ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 121.

Παρά την απότομη αύξηση των περιστατικών εξαιτίας της δομής στο Κρανίδι, “πάμε καλά” σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον καθηγητή παθολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα για τη νέα εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία COVID-19 στην Ελλάδα.

Αύριο μάλιστα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εισηγηθεί την άρση των μέτρων στην κυβέρνηση, κάνοντας χρήση ειδικών μαθηματικών εργαλείων “που μας δίνουν την αυτοπεποίθηση ότι τα μέτρα που θα πάρουμε θα είναι ασφαλή για τον πληθυσμό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

“Μας απασχολεί πολύ τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων”, τόνισε ο κ. Τσιόδρας, “και οι επιστήμονες έχουν συγκεκριμένες προτάσεις να κάνουν προς την κυβέρνηση, ώστε και η δημοσια υγεία να προστατευτεί, αλλά η ασφάλεια των παιδιών, τα οποία ούτως ή άλλως δεν κινδυνεύουν -και ευτυχώς- από τη νόσο”, όπως επισήμανε ο καθηγητής.

Κορονοϊός: Ποια είναι η εικόνα της νόσου COVID-19 κατά το τελευταίο 24ωρο

Η εικόνα της επέκτασης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα κατά το τελευταίο 24ωρο διαμορφώνεται, ως εξής:

Κρούσματα

Στα 2.401 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ το 56% από αυτά είναι άνδρες. Τα 572  (24%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.111 (46%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Διασωλημένοι

Οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας είναι 59 και έχουν διάμεση ηλικία τα 67 χρόνια. Τα 16 περιστατικά (27%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Τέλος, 46 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Θάνατοι

Ακόμη 5 νέοι καταγεγραμμένοι θάνατοι ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό, στους 121 θανάτους στη χώρα. Από τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους οι 32 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη, ενώ το 91% από αυτούς είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τσιόδρας: “Για κάποιους θανάτους μένουμε με την απορία”

Αναφερόμενος στον θάνατο του 35χρονου, του μικρότερου ηλικιακά θύματος από τη νόσο COVID-19 στην Ελλάδα, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι παραμένει συχνά το ερώτημα τι συμβαίνει σε παρόμοιους τέτοιους θανάτους, ανθρώπων που φαινομενικά δεν έπασχαν από κάποια νόσο. Σε κάποιες περιπτώσεις ανακαλύπτεται υποκείμενο νόσημα που δεν είχε διαγνωστεί. Σε κάποιες άλλες μένουμε με την απορία, είπε ακόμα.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε, επίσης, ότι μεγάλο ρόλο παίζει και το φορτίο που μεταφέρει ο καθένας. Και βεβαίως τα γονίδια του καθενός και η προδιάθεση που μπορεί να έχει κανείς για κάποιο σοβαρό νόσημα.

Ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου 

Μέτρα απομόνωσης των κατοίκων, αλλά και υγειονομική ενίσχυση της περιοχής έλαβε το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ και η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο Κρανίδι, μετά τη διάγνωση 150 νέων κρουσμάτων σε πληθυσμό προσφύγων – μεταναστών.

Παρά το ενθαρρυντικό γεγονός ότι όλοι όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικοί, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα ότι ενισχύονται οι δομές υγείας στην περιοχή της Ερμιονίδας, στην οποία επιβάλλεται -ούτως ή άλλως – και απαγόρευση της κυκλοφορίας στους κατοίκους.

Το Κέντρο Υγείας του Κρανιδίου ενισχύεται με έξι επιπλέον γιατρούς, τέσσερις νοσηλευτές και ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με ειδικευμένο προσωπικό που θα εγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ και Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα παραμείνουν στην περιοχή για την ιχνηλατηση των επαφών.

Ο κ. Τσίοδρας τόνισε ότι η μεγάλη αυτή κινητοποίηση γίνεται, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι φιλοξενούμενοι στις δομές είναι πιο ευάλωτοι.