Τσιόδρας: Τα στοιχεία ασθενών που ανέρρωσαν στην Ελλάδα – Οργή για όσους αμφισβητούν τη χρήση μάσκας

Σωτήρης Τσιόδρας
30-04-2020

Ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, έδωσε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά τα νούμερα των ασθενών που έχουν αναρρώσει συνολικά στη χώρα μας. Αυτοί είναι 1.374, εκ των οποίων εξιτήριο από το νοσοκομείο έχουν πάρει 428 ασθενείς, ενώ κατ’ οίκον ανάρρωσαν 946 ασθενείς.

Ταυτόχρονα ο καθηγητής εξαπέλυσε βέλη εναντίον όσων αμφισβητούν την επιδημιολογική τακτική της χώρας για τη χρήση μασκών σε δημόσιους χώρους.

Ο καθηγητής τόνισε ότι θέλει να βλέπει το πεδίο της πανδημίας ως μια μεγάλη νίκη για να πάμε μπροστά. Ωστόσο, επεσήμανε ότι αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να μετατρέπεται σε ευκαιρία για αντιπαράθεση:

“Χάρη στην θυσία όλων και όλων σας είμαστε όλοι μαζί. Αναγνωρίζουμε τις θυσίες και την αγωνία για το οικονομικό μέλλον. Η δική μας είναι να έχουμε επάρκεια στα επιστημονικά ζητήματα. Όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί ευκαιρία για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας. Όλα θα γίνονται με διαφάνεια και κανόνες εποπτείας”, είπε ο καθηγητής παθολογίας.

Και συνέχισε σε έντονο ύφος: “Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς; Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο. Να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα. Εμείς δεν έχουμε αγωνία;

Πιστέψτε με, αντίθετα με την επιθυμία μας, είναι πιστός σύντροφος όλων μας στην κοινή προσπάθεια. Ελπίζω πως δεν είναι στην πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό. Να κλονίσουν την προσέγγιση και την στρατηγική μας. Δε νομίζω πως θα μπορούσα να το πω πιο καθαρά. Είμαστε συμμέτοχοι σε μια κοινή προσπάθεια για την οποία από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ”.

Τσιόδρας: Τα νέα νούμερα της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στα νέα νούμερα της πανδημίας στη χώρα. Αναλυτικά, τα νέα κρούσματα είναι 15, και τα συνολικά 2.591

Κρούσματα – Διασωληνωμένοι ασθενείς – Θάνατοι

Από τα 2.591 κρούσματα το 56% αφορά άνδρες. Τα 591 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 1286 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 38 συμπολίτες μας. Η μέση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Τo 87% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Οι ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ είναι 71.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 140 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 37 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη, ενώ το 92% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 75.170 κλινικά δείγματα.

Επεκτείνονται οι κατηγορίες ασθενών στους οποίους θα γίνεται μοριακό τεστ

Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις της Επιτροπής, μοριακός έλεγχος για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού συστήνεται κατά την κρίση του θεράποντος γιατρού, σε όλα τα άτομα με συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, συμβατά με τη νέα νόσο του ιού SARS-CoV-2.

Ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα δίνεται στις κάτωθι κατηγορίες:

  • Ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη που νοσηλεύονται ή χρειάζονται νοσηλεία
  • Ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με σοβαρή υποκείμενη νόσο
  • Προσωπικό υπηρεσιών υγείας ανεξάρτητα από το ιστορικό επαφής, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στους ασθενείς και να υπάρχει διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των υγειονομικών δομών
  • Φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές, π.χ. δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων ή Χρονίως Πασχόντων, δομές Αστέγων, Προσφύγων και Μεταναστών, καθώς και άλλες δομές με συνθήκες συγχρωτισμού, όπως φυλακές, στρατόπεδα, οι κλειστές δομές ψυχικής υγείας
  • Προσωπικό υπηρεσιών πρώτης γραμμής για τη λειτουργία του κράτους
  • Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος για την καλύτερη ιχνηλάτηση και εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Ποιες είναι οι κατηγορίες των ασθενών ΧΩΡΙΣ συμπτώματα, στους οποίους θα γίνεται το μοριακό τεστ

Σχετικά με τη διάγνωση του ιού σε ασυμπτωματικά άτομα, αυτή θα γίνεται με προτεραιότητα στις εξής κατηγορίες:

  • Προσωπικό και φιλοξενούμενοι κλειστών δομών
  • Άτομα που πρέπει να εισαχθουν για νοσηλεία, ή χορήγηση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπείας, ακτινοθεραπείας σε κλινικές, ή τμήματα υψηλού κινδύνου, όπως π.χ. ογκολογικές κλινικές, αιματολογικές κλινικές, τμήματα μεταμόσχευσης
  • Εγκύους που εισάγονται για τοκετό
  • Φιλοξενούμενους σε δομές με υψηλή επίπτωση λοίμωξης ή διαπιστωμένες εισρροές κρουσμάτων

Στο μέλλον τα τεστ αντισωμάτων για την ανίχνευση της ανοσίας στον πληθυσμό

Ως προς τα περήφημα τεστ αντισωμάτων, τα οποία μπορούν να αποδείξουν την ανοσία που μπορεί να έχει ένα άτομο που νόσησε και ξεπέρασε τη νόσο COVID-19, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αξιόπιστα τεστ και τόνισε ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν μόνο για επιδημιολογικούς σκοπούς.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για τη διάγνωση της νόσου COVID-19 θα χρησιμοποιούνται μόνο τα μοριακά τεστ.

“Σχετικά με την ενεργητική διαδικασια ανίχνευσης αντισωμάτων, αυτή εφαρμόζεται για επιδημιολογικούς σκοπούς και μόνο, αυτή τη στιγμή. Για την επιδημιολογική καταγραφή της επιδημίας στη χώρα, θα υλοποιηθεί μεγάλο πρόγραμμα και φυσικά στο μέλλον για την ασφαλή επιστροφή στην εργασία προσωπικού υπηρεσιών πρώτης γραμμής, όπως οι υγειονομικοί. Δεν είμαστε, όμως, ακόμη εκεί. Γιατί το πιο σημαντικό είναι τα αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας αυτών των τεστ, ώστε να πληρούνται τα κύρια κριτήρια αξιοπιστίας που έχει θέσει η επιτροπή μας”, επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ελπιδοφόρα αποτελέσματα για τα τεστ αντισωμάτων, από μελέτη Κινέζων επιστημόνων τα οποία δημοσιεύθηκαν σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό. Αυτά τα τεστ, όπως ανέφερε ο καθηγητής, έδειξαν στους συμμετέχοντες 100% θετικότητα για IgG αντισώματα, τα οποία είναι τα αντισώματα που αποδεικνύουν την ανοσία.