Κορονοϊός: 8 νέα κρούσματα – Ίσως βοηθούν και σίγουρα δεν βλάπτουν τα φάρμακα της υπέρτασης

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
02-05-2020

Ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε 3 νέες μεγάλες μελέτες, οι οποίες “αθωώνουν” τα φάρμακα της υπέρτασης. Μάλιστα φαίνεται ότι ίσως κάποια από αυτά να βοηθούν την έκβαση της πορείας της υγείας των ασθενών που νοσούν από COVID-19, αν και αυτό δεν επιβεβαιώθηκε και από τις τρεις έρευνες.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο έγκριτο Νew England Journal of Medicine τα φάρμακα κατά της υπέρτασης, τα οποία είχαν ενοχοποιηθεί ότι προκαλούσαν σοβαρή επιβάρυνση στον οργανισμό των ασθενών με νόσο COVID-19, δεν βλάπτουν .

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, «μεγάλες κατηγορίες αντιϋπερτασικων φαρμάκων που δεν χρησιμοποιούνται μόνο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και από τους διαβητικούς ασθενείς για την προστασία της νεφρικής τους λειτουργίας» είχαν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, καθώς αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι όσοι τα χρησιμοποιούν, θα μπορούσαν να είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο και πιο ευαίσθητοι στη λοίμωξη COVID- 19.

Αποδείχθηκε, όμως, ότι «Δεν υπήρξε διαφορά στην πιθανότητα αλλά και στη βαρύτητα της νόσου σε όσους έπαιρναν τα αντιϋπερτασικά φάρμακα σε σχέση με όσους δεν τα έπαιρναν, κι αυτό είναι μία ανακούφιση για ασθενείς με υπέρταση που είχα θορυβηθεί» ανέφερε ο κύριος Τσιόδρας και συνέχισε: «αν κάποιος παίρνει αυτά τα φάρμακα και τις στατίνες που είναι γνωστά φάρμακα για τη δυσλιπιδαιμία πρέπει να συνεχίσει να τα παίρνει», σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Επίσης, ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα θετικά νέα που αφορούν την ουσία ρεμντεσιβίρη, το φάρμακο που εγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για χορήγηση ενδοφλεβίως μία φορά την ημέρα επί 10 μέρες, σε ασθενείς με κορονοϊό. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «για κανένα από τα φάρμακα δεν υπάρχει επίσημη έγκριση», αλλά όλα χορηγούνται υπό ειδικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο, καθώς φαίνεται ότι κάποια να βοηθούν στην αντιμετώπιση όσων νοσούν από κορονοιό. Για το συγκεκριμένο σκεύασμα, είπε ότι «υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι οι ασθενείς που το λαμβάνουν φαίνεται να αναρρώνουν κατά 30% νωρίτερα».

Μαζί με τον κ. Τσιόδρα και τον κ.  Χαρδαλιά είναι και ο υφυπουργός Εσωτερικών Νίκος Παπαθανάσης θα δώσει διευκρινίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων.

«Η επόμενη φάση είναι πολύ κρίσιμη. Αν τηρήσουμε όλα τα μέτρα και περιορίσουμε εθελούσια τις πολλές επαφές και θεωρούμε τους εαυτούς μας ως δυνητικούς φορείς θα έχουμε μικρότερο κίνδυνο αναζωπύρωσης. Να είμαστε σε επαγρύπνηση. Είναι σημαντικό να καταλάβουμ4ε πως ακόμα δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, εμείς θα επιτηρούμε καθημερινά», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ

Από τη Δευτέρα η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ενημέρωσε επίσης ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «πολίτες και κρατικός μηχανισμός προετοιμαζόμαστε για τη νέα καθημερινότητά μας, που θα είναι πιο σύνθετη, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύχψει μέχρι σήμερα». Τη Δευτέρα περνάμε στη δεύτερη φάση με τον αόρατο εχθρό πάντα παρόντα, σημείωσε περαιτέρω.

Τόνισε την ανάγκη να τηρούμε πιστά όλους τους κανόνες που διέπουν τη νέα μας καθημερινότητα. «Προσπαθούμε, προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε το σύστημα υγείας να μπορεί και στη νέα φάση να αντιμετωπίσει την κατάσταση» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και η εκ μέρους μας η παραμονή μας σε εγρήγορση και επιφυλακή είναι επιβεβλημένη.

Τα νέα νούμερα της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε, επίσης και στα νέα νούμερα της πανδημίας στη χώρα. Όπως ανέφερε, τα νέα κρούσματα είναι 8, και τα συνολικά 2.620. Από τα 2.620 κρούσματα το 55,4% αφορά άνδρες. Τα 593 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ τα 1301 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι ασθενείς

37 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Οι 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ τo 92% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Οι ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ είναι 77.

 Θάνατοι

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 143 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 37 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη.  Το 92% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 78.207 κλινικά δείγματα.