Η νέα εικόνα της πανδημίας COVID-19 – Τσιόδρας: “Δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό”

14-05-2020

Στις πρόσφατες δηλώσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι “ο ιός μπορεί να μην εξαφανιστεί ποτέ από τη ζωή μας”, αναφέρθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας.

Ο καθηγητής τόνισε ότι, ο ΠΟΥ προχώρησε στις ανακοινώσεις αυτές, καθώς -όπως είπε- παρατήρησε την χαλαρότητα που επικρατεί στις κοινωνίες, εξαιτίας των fake news που διακινούνται, ότι “τελειώσαμε με τον κορωνοϊό”. “Αυτό δεν είναι αλήθεια”, επισήμανε ο καθηγητής.

Εντωμεταξύ, ο αριθμός όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ίσως είναι κάτω από 0,05% του πληθυσμού στην Ελλάδα” ανέφερε και παρέθεσε τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας, σύμφωνα με τα οποία η ανοσία που έχουμε χτίσει απέναντι στον κορονοϊό είναι ιδιαίτερα χαμηλή και όπως είπε «εκτιμάται με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα ότι μικρός αριθμός ατόμων έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ίσως και κάτω από 0,05% του πληθυσμού».

Δεδομένα που θα πιστοποιήσουν αυτή την εκτίμηση είναι απαραίτητα, όπως είπε ο καθηγητής, και ανακοίνωσε 4 διαφορετικές μελέτες που έχουν ως στόχο να «δείξουν» το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού στη χώρα μας.

«Πρόκειται για μια προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων με στόχο να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα. Επίσης για μια οροεπιδημιολογική μελέτη σε 10.000 υγιείς αιμοδότες ηλικίας από 18 εως 65 ετών και μια επαναλαμβανόμενη μελέτη από εναπομείναντες ορούς – η οποία έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου με συλλογή 5000 δειγμάτων τα οποία θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα. Ακόμη στην Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά την επόμενη εβδομάδα πληθυσμιακή μελέτη για τον κορονοϊό».

Ποια είναι η εικόνα της πανδημίας COVID-19 κατά το τελευταίο 24ωρο

Σταθερά τα νούμερα της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας, με τα νέα κρούσματα να είναι μόλις 10, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του το τελευταίο 24ωρο.

Αναλυτικά:

Στα 10 είναι τα νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι στα 2770,  εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες. Από αυτά, τα 610 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.409 (51%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι ασθενείς

Σύμφωνα με την σχετική γραπτή ανακοίνωση, 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

  • διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών.
  • 10 (41.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • το 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
  • 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Θάνατοι

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 156 θανάτους συνολικά στη χώρα.

  • οι 41 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη
  • το 93.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
  • Έχουν συνολικά ελεγχθεί 116.233 κλινικά δείγματα.