Τσιόδρας: “Γιατί τα παιδιά δεν προσβάλλονται εύκολα από τον κορονοϊό” – Δύο άνθρωποι χάθηκαν και 3 τα νέα κρούσματα

κρουσματα
21-05-2020

Χαμηλά κινήθηκαν για ένα ακόμη 24ωρο τα νούμερα της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας. Ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε στη δημοσιότητα νέες πληροφορίες σχετικά με τη νόσηση από την COVID-19, των μικρών παιδιών. 

Ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊο, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε 3 νέα κρούσματα του κορωνοϊού και 2.853 κρούσματα συνολικά. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εντός 24ωρου.

Παράλληλα, παρουσίασε και μελέτη από Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την οποία η απώλεια όσφυσης που εμφανίζουν οι ασθενείς με τον κορονοϊό σε ποσοστό 64% και η οποία οφείλεται στη λειτουργία ενός ενζύμου, είναι το “κλειδί” και η απάντηση στην ερώτηση, γιατί δεν νοσούν από τον κορονοϊό, τόσο εύκολα τα παδιά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Τσίοδρα: “Οι κορονοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας. Αυτό εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα”, ανέφερε ο καθηγητής.

Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, απέδειξαν ότι τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό.

“Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία”, επισήμανε ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Το εύρημα, βέβαια, μένει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερη μελέτη. Έτσι, “νέα έρευνα σε δείγμα 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα, αν αυτή η ανακάλυψη για τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό. Δηλαδή, την θύρα από την οποία μπαίνει ο κορονοϊός στον οργανισμό μας”, κατέληξε ο καθηγητής.

Τα νούμερα της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, από τα 2.853 κρούσματα, το 55% αφορά άνδρες. Τα 612 (21.5%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ τα 1436 (50%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι ασθενείς

21 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 72 έτη. Οι 8 (38%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 95.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

  • 98 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Θάνατοι

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 168 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Από τα 168 θανατηφόρα περισταικά τα 49 ήταν γυναίκες (29.2%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη. Το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

  • Έχουν συνολικά ελεγχθεί 144.078 κλινικά δείγματα.