Ένας στους δυο δεν πλένει τα χέρια του μετά την τουαλέτα

26-12-2016
Όλοι έχουμε στο μυαλό μας πως όταν τελειώσουμε από την τουαλέτα πρέπει να πλύνουμε και τα χέρια μας. Κι όμως. Δεν είναι τόσο κοινή λογική όπως φαίνεται. Γιατί πανευρωπαϊκή έρευνα δείχνει πως ένας στους δυο Ευρωπαίους δεν πλένει τα χέρια του μετά την τουαλέτα. 
 
Το πρόβλημα φαίνεται να έχει επίκεντρο τους άντρες με έξι στους τέσσερις να λένε πως δεν πλένουν τα χέρια τους όταν τελειώνουν με την τουαλέτα. Και οι γυναίκες όμως δεν πάνε πίσω. Όπως έδειξε η μελέτη, αν και οι γυναίκες υποτίθεται ότι είναι πιο προσεκτικές με την καθαριότητας, το 40% παραδέχονται ότι μοιράζονται την ίδια κακιά συνήθεια.
 
Άνθρωποι της εταιρίας ερευνών Initial έβαλαν στις τουαλέτες ένα εξελιγμένο σύστημα καταγραφής, το οποίο είναι σχεδιασμένο να αυξάνει την συχνότητα πλυσίματος των χεριών. Αυτό το μηχάνημα έχει αισθητήρες που τοποθετούνται στα πόμολα και στα δοχεία σαπουνιού, ώστε να καταγράφει πόσοι μπαίνουν στις τουαλέτες και πόσοι σαπουνίζουν μετά τα χέρια τους.
Έτσι λοιπόν, οι ερευνητές μπόρεσαν να συλλέξουν ανώνυμα στοιχεία για 100.000 Ευρωπαίους που μπήκαν στις τουαλέτες, Και διαπίστωσαν πως το 62% όσων χρησιμοποίησαν τις ανδρικές τουαλέτες και το 40% όσων χρησιμοποίησαν τις γυναικείες, δεν έπλυναν στη συνέχεια τα χέρια τους.
 
Η έρευνα έδειξε πως μόλις άρχισαν να παρατίθενται τα στοιχεία αυτά, η συμπεριφορά των πολιτών άλλαξε άρδην και έπειτα από 2 ημέρες το 80-85% όσων χρησιμοποιούσαν τις τουαλέτες έπλεναν πλέον τα χέρια τους.
 
Παλιότερες μελέτες είχαν δείξει πως όταν χρησιμοποιούμε την τουαλέτα, τα χέρια μας μπορεί να φέρουν έως 100 εκατομμύρια μικρόβια ανά τετραγωνικό εκατοστό και πως τα άπλυτα χέρια είναι κύρια αιτία μετάδοσης νοσημάτων όπως η γρίπη, οι ιώσεις και οι γαστρεντερίτιδες.