Ο «εξωτικός ιός» που προκαλεί εγκεφαλίτιδα

02-06-2020

Η ιστορία των εμβολίων από τον 18ο αιώνα έως σήμερα

Ο Ιατρός Νίκος Περσιάνης ξεδιπλώνει την ιστορία των εμβολίων και τις μεγάλες επιδημίες που συνέβαλαν στην ανάπτυξή τους.

Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα

Η Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα οφείλεται σε ιό που υπάρχει σε χοίρους και άγρια πτηνά, μεταδίδεται με τσίμπημα από κουνούπια και προκαλεί εγκεφαλίτιδα. Η νόσος προκαλεί ανοσία για όλη τη ζωή.

Ενδημεί κυρίως στη Ασία, όπου κάθε χρόνο δηλώνονται 30 με 50.000 κρούσματα με 10 με 15.000 θανάτους. Ο ιός απομονώθηκε στην Ιαπωνία το 1935.

Η Ιαπωνική Εγκεφαλίτιδα είναι ένας RNA ιός που ανήκει στην οικογένεια των φλαβοϊών (flavivirus της οικογενείας flaviviridae). Στην οικογένεια αυτή ανήκουν επίσης ο ιός του Δάγκειου πυρετού, του Δυτικού Νείλου, του κίτρινου πυρετού, της κροτωγενούς εγκεφαλίτιδας κλπ.

Σε έρευνα που διεξήχθη το 2017 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέιβις συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που μπορεί να ξεσπάσει θανατηφόρα επιδημία, από την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα.

Η έρευνα είχε ως αντικείμενο τις περιοχές του πλανήτη που μπορεί να ξεσπάσει ο επόμενος ιός ζίκα ή κάποιος άλλος παρομοίων διαστάσεων και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Εμβόλιο κατά της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας

Το πρώτο εμβόλιο παρασκευάστηκε στην Ιαπωνία το 1935 από αδρανοποιημένους με φορμαλδεΰδη ιούς από εγκέφαλο ποντικών. Το ίδιο εμβόλιο άρχισε να χορηγείται στην Ταϊβάν το 1960 και στην Ταϊλάνδη το 1980.

Στην Κίνα εγκρίθηκε και χρησιμοποιείται εμβόλιο με ζωντανούς εξασθενημένους ιούς από το 1988.

Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν τρία εμβόλια: το JE-Vax, που κατασκευάστηκε από την Research Foundation for Microbial Diseases of Osaka University, εγκρίθηκε το 2006, το εμβόλιο της Green Cross, που παρασκευάζεται στην Κορέα, και το IXIARO.

Το τελευταίο είναι και το μόνο εγκεκριμένο (2009) στις ΗΠΑ, Ευρώπη, Καναδά και Αυστραλία.

Παρασκευάζεται με καλλιέργεια κυττάρων, χορηγείται από την ηλικία των 17 ετών και άνω και προκαλεί ανοσία κατά 99%.

Πηγή: Σύντομη Ιστορία των Εμβολίων, Δρ Νίκος Περσιάνης, Παιδίατρος, Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου,  www.child.org.cy