Κορονοϊός: Πόσο πιθανό είναι ένα νέο κύμα μέσα στο καλοκαίρι

13-06-2020

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος κορονοϊού το καλοκαίρι ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.

Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm, ο καθηγητής δηλώνει αισιόδοξος ότι θα αντιμετωπιστεί μια έξαρση εισαγόμενων κρουσμάτων ενώ τονίσει ότι «είμαστε έτοιμοι, καθώς υπάρχει πλάνο αντιμετώπισης και αισιοδοξούμε ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί φυσιολογικά».

«Για να έχουμε ένα δεύτερο κύμα θα πρέπει να συμβούν δύο γεγονότα ως επί το πλείστον. Να έχουμε έναν σημαντικό αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων, και από κει και πέρα να μην τηρούνται τα μέτρα και να έχουμε περαιτέρω τοπική διασπορά. Δεδομένου  ότι υπάρχουν οι συστάσεις, δεδομένου ότι δεν εφησυχάζουμε, και θα γίνονται έλεγχοι ακόμη και στους ταξιδιώτες, ο κίνδυνος είναι μικρός. Δεν είναι όμως αμελητέος. Αλλά είμαστε σχετικά αισιόδοξοι ότι θα μπορούμε να περιχαρακώνουμε τυχόν τοπικές επιδημίες, τοπική διασπορά κρουσμάτων έγκαιρα, έτσι ώστε το πρόβλημα να μην φτάσει στα επίπεδα του Μαρτίου.

Στην Ελλάδα αν δεν είχαμε το δεδομένο του τουρισμού,  η πιθανότητα του να είχαμε δεύτερο κύμα αυξάνει σημαντικά, όταν μειώνεται η θερμοκρασία, λόγω του ότι και η μολυσματικότητα είναι μεγαλύτερη. Όμως έχουμε μπροστά μας έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οπότε σίγουρα θα υπάρχει ένας μικρός αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων. Αυτό αλλάζει ελαφρώς τα δεδομένα, και υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί το δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι» εξηγεί ο κ. Παρασκευής.

Για το θέμα της ανοσίας, τονίζει ότι είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα (ενδεχομένως κυμαίνεται σε επίπεδα τάξης μεγέθους 1 με 3 ή 4  επί τοις χιλίοις), τα οποία και χαρακτηρίζει θετική συνέπεια του πολύ ήπιου επιδημικού κύματος που είχαμε. Επισημαίνει ακόμη ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο καιρό κάποιος προφυλάσσεται από την έκθεση των ιών, όταν έχει αναπτύξει ανοσία.