παραλία με θεα την θάλασσα

Θάλασσα: Γιατί η θέα της και μόνο μας ηρεμεί

Ποιος δεν θα ήθελε να ζει δίπλα στη θάλασσα; Να βλέπει την παραλία και το απέραντο γαλάζιο μόλις ξυπνά το πρωί; Και δικαιολογημένα. Γιατί, όπως έδειξε και νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, η θέα της θάλασσας κάνει θάυματα για την ψυχική μας υγεία.

Η θάλασσα και η ψυχική μας υγεία

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (MSU) στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοχεία 13.000 εθελοντές από τη Νέα Ζηλανδία.
Θέλησαν έτσι να δουν εάν και κατά πόσο η θέα της θάλασσας επηρεάζει την διάθεση τους και τη ψυχολογία τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Health & Place, έδειξαν πως αυτοί που ζούσαν σε σπίτια που με θέα στη θάλασσα είχαν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να υποφέρουν από στρες.
Μάλιστα, αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από την ηλικία, την οικονομική κατάσταση, το φύλο και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα του στρες.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας διάφορα τοπογραφικά στοιχεία, εξέτασαν κατά πόσον μπορούσαν οι εθελοντές τους να βλέπουν μπλε και πράσινους χώρους (τη θάλασσα και τα πάρκα/δάση, αντιστοίχως) από τα σπίτια τους, τα οποία βρίσκονται στο Ουέλινγκτον – την πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας που περιβάλλεται από την Θάλασσα της Τασμανίας προς το Βορρά και τον Ειρηνικό Ωκεανό προςτο Νότο.
Επίσης, εξέτασαν στοιχεία για την ψυχική τους διάθεση, τα οποία συνέλεξαν με τη βοήθεια λεπτομερών ερωτηματολογίων.

Τι έδειξε η έρευνα

Διαπίστωσαν λοιπόν πως η θέα της θάλασσας ασκούσε ισχυρή κατευναστική δράση, ενώ η θέα των πράσινων χώρων δεν φάνηκε να είναι εξίσου χαλαρωτική.

Όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Άμπερ Πήρσον, η διαφορά αυτή ίσως οφείλεται στο ότι δεν έγινε διαχωρισμός ανάμεσα στους χώρους φυσικού από τους χώρους τεχνητού πρασίνου.
«Οι μπλε χώροι είναι εξ ολοκλήρου φυσικοί, ενώ οι πράσινοι συμπεριλαμβάνουν περιοχές που έχουν φτιάξει οι άνθρωποι. Ίσως αν εξετάζαμε μόνο τους χώρους φυσικούς πρασίνου, όπως τα δάση, να είχαμε διαφορετικά αποτελέσματα» είπε η ειδικός.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αν κάποιος έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει συχνά την ομορφιά της θάλασσας, καλό είναι να μην το παραλείπει διότι μπορεί να ωφελείται πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διακοπές: Τι να προσέχουμε πριν μπούμε στην θάλασσα

In this article