Covid-19: «Είναι μια ασθένεια που ήρθε για να μείνει»- Ας φροντίσουμε να μάθουμε αν έχουμε κολλήσει

17-08-2020

Του Κώστα Μαριάκη*

Ο υπέρτιτλος είναι φράση που χρησιμοποίησε ο καθηγητής και διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Σωτηρία» Κωνσταντίνος Συρίγος, αναφερόμενος στις χρόνιες συνέπειες της λοίμωξης Covid-19.

Δεν είναι στο γνωστικό μου αντικείμενο για να επιχειρηματολογήσω σε βάθος για αυτές τις συνέπειες και πιθανόν είμαστε ακόμα στην αρχή για να εκτιμήσουμε το υγειονομικό (και το οικονομικό) φορτίο που θα κληθούμε ως κοινωνία να διαχειριστούμε, όμως μερικά πράγματα είναι προφανή. Είναι γεγονός δηλαδή ότι  ο SARS-CoV-2 είναι ένας ύπουλος ιός, καθώς πέρα από τους πνεύμονες, προσβάλει και άλλα ζωτικά όργανα όπως το ήπαρ, οι νεφροί, το νευρικό σύστημα και η καρδιά. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς πρόκειται για πολυσυστημική νόσο και φαίνεται ότι οι παρενέργειες σε όσους αναρρώνουν, μπορεί να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα .

Τα μηνύματα από τις μελέτες για το «αδερφάκι» του SARS-CoV-2, τον πιο γνωστό μας μέχρι το 2020, SARS, έχουν δείξει ότι η μολυσματική του δράση διαρκεί στον χρόνο. Μία μελέτη πχ. έδειξε ότι 40% των ανθρώπων που ανάρρωσαν από τον SARS αντιμετώπιζαν συμπτώματα χρόνιας κόπωσης, 3,5 χρόνια μετά το εξιτήριο! Μπορείτε να κάνατε μια αναγωγή με τους αριθμούς που ακόμα εξελίσσονται σήμερα στο πλαίσιο της πανδημίας στην χώρα μας και στον κόσμος μας; Πως θα αντέξουν ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και το Δημόσιο, αν χιλιάδες άνθρωποι δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους για μήνες;

Υπάρχουν άλλοι επαΐοντες για να απαντήσουν σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα κληθούμε όλοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις όχι και τόσο  μελλοντικές προκλήσεις που μας επιφυλάσσει η πανδημία. Τι κάνουμε μέχρι τότε σε προσωπικό επίπεδο; Αφενός πρέπει να τηρούμε με σχολαστικότητα τα μέτρα που συνιστούν οι αρμόδιες αρχές και αφετέρου να έχουμε τη γνώση μιας πιθανής μόλυνσης από τον COVID-19 που πιθανόν πέρασε απαρατήρητη. Θυμίζω σε αυτό το σημείο δηλώσεις του κου Τσιοδρα  στις 4 Αυγούστου, όπου αναφέρθηκε σε γερμανική μελέτη που έδειξε προβλήματα στην καρδιά ασυμπτωματικών ασθενών. Ο καθηγητής τόνισε επίσης την παρακολούθηση που πρέπει να κάνουμε εφόσον έχουμε μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Θα ήθελα λοιπόν προσωπικά να τονίσω την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα της γνώσης – εάν έχουμε μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ή όχι. Και ένας εύκολος και προσιτός οικονομικά τρόπος, είναι να ελεγχθούμε για αντισώματα έναντι του κορωνοϊού με τα γνωστά rapid tests Sars-Cov-2. Και είναι ίσως περιττό να τονίσω ότι πρέπει να αναζητούμε και να καταφεύγουμε σε αξιόπιστα και πιστοποιημένα γρήγορα τεστ. Από την πλευρά μας – ως εταιρεία  «Νέα Διαγνωστική Διάσταση» – είχαμε την τύχη να εισάγουμε σε πρώτο χρόνο, ένα από τα πιο αξιόπιστα γρήγορα τεστ ελέγχου αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού. Μιλώντας με αρκετούς βιοπαθολόγους που το χρησιμοποίησαν, έχουμε πλέον μια πολύ ικανοποιητική εικόνα για τα αποτελέσματα  του και είμαστε περήφανοι που μπορούμε να το συστήνουμε, μεταξύ άλλων αξιόπιστων τεστ που υπάρχουν πλέον στην αγορά.

Προσοχή: Ένα θετικό αποτέλεσμα – εφόσον δεν είχαμε μεν νοσήσει σοβαρά – δεν σημαίνει ότι πρέπει υποχρεωτικά στο μέλλον να παρακολουθούμε περισσότερο από πριν την υγεία μας. Πρέπει πάντα να απευθυνόμαστε στον γιατρό μας, όμως σε κάθε περίπτωση αυτή η γνώση θα είναι χρήσιμη σε δεύτερο χρόνο για τον θεράποντα ιατρό μας σε οποιαδήποτε πιθανή επιβάρυνση της υγείας μας, ή σε προβληματικούς ελέγχους βιοχημικών δεικτών σε καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρά κλπ (καθότι η νόσος όπως είπαμε είναι πολυσυστημική), για να το συνυπολογίσουν και να μας βοηθήσουν εγκαίρως.

 

Ο Κώστας Μαριάκης είναι φαρμακοποιός- γενικός διευθυντής της “Νέας Διαγνωστικής Διάστασης”