Δερμιτζάκης: «15.000 οι ασυμπτωματικοί στην Ελλάδα και δεν ξέρουν ότι νοσούν»

taxidi
18-08-2020

Την ώρα που οι επίσημα καταγεγραμμένες ημερήσιες μολύνσεις στη χώρα μας βρίσκονται σταθερά σε τριψήφια νούμερα, οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Τεράστιος είναι ο αριθμός των ασυμπτωματικών κρουσμάτων του κορονοϊού σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη.

«Έως 15.000 κυκλοφορούν στην Ελλάδα και δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους», τόνισε ο καθηγητής.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η σταθεροποίηση πλέον στα 150 με 250 κρούσματα την ημέρα είναι θετική εξέλιξη. “Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αυξημένη μετάδοση αλλά σταθερή μετάδοση”, είπε διευκρινίζοντας ότι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ήταν αυτή που βοήθησε στον περιορισμό της περαιτέρω αύξησης των περιστατικών.

Δερμιτζάκης: “Με ανησυχεί το άνοιγμα των σχολείων”

Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 17/8 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Διαβάστε επίσης: Οριστικό! Στις 7 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία!

«Αρχίζω να βλέπω μια καλύτερη εικόνα αλλά θα ήθελα να υπάρξει σοβαρή μείωση στα κρούσματα και ειδικά στην κοινότητα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία διευκρινίζοντας πως δεν πρέπει να είναι τριψήφιος ο αριθμός και ιδανικά τα κρούσματα να είναι 40, 50 ή 60», τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Δερμιτζάκης συμβούλευσε όσους επιστρέφουν από διακοπές τις πρώτες μέρες να είναι πολύ προσεκτικοί και να βρίσκονται σε σχετική απομόνωση για ορισμένες ημέρες.

Κλείνοντας δεν παρέλειψε να καταγγείλει τους συνωμοσιολόγους πάσης φύσεως που αρνούνται την παρουσία ή την επικινδυνότητα ιού, συμβουλεύοντάς τους «να μη βλέπουν και πολλές ταινίες». Τέλος,  ανέφερε την προσωπική του εκτίμηση πως αν τηρηθούν τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να καταλήξουμε σε lockdown.