Κορωνοϊός: Η θερμομέτρηση σε δημόσιους χώρους δεν είναι αξιόπιστη

θάλαμος με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
17-09-2020

Ένας από τους τρόπους να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός είναι τα μέτρα προστασίας. Για παράδειγμα η θερμομέτρηση. Νέα έρευνα όμως δείχνει πως η θερμομέτρηση και οι άλλες μέθοδοι ελέγχου του κοινού σε αεροδρόμια, σχολεία και γενικά σε δημόσιους χώρους δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Ο κορωνοϊός και τα μέτρα προστασίας

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Cochrane Library». Aξιολόγησαν δεδομένα από 22 μελέτες. Kατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παραπάνω μέθοδοι έχουν γενικά χαμηλή ικανότητα να εντοπίζουν όσους έχουν Covid-19. Επίσης, δεν μπορούν να διακρίνουν αξιόπιστα αυτούς που δεν έχουν τη νόσο.

Οι έλεγχοι π.χ. για συμπτώματα στα αεροδρόμια και σε άλλους κόμβους μεταφορών μπορούν στην καλύτερη περίπτωση να επιβραδύνουν ελαφρά,. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να σταματήσουν την εισαγωγή φορέων του κορωνοϊού.

Παρόλες αυτές τις προσπάθειες, σύμφωνα με τη μελέτη, «ένα μεγάλο ποσοστό μολυσμένων ατόμων μπορούν να ξεφύγουν και στη συνέχεια να μολύνουν άλλους, ενώ μερικοί υγιείς μπορεί εσφαλμένα να ταυτοποιηθούν ως θετικοί στον ιό, πράγμα που πιθανώς θα οδηγήσει στην άνευ λόγου απομόνωσή τους».

Γι’ αυτό, όπως τονίζουν οι ερευνητές, «τα ευρήματα μας δείχνουν την ανάγκη για μεγαλύτερη έμφαση σε άλλους τρόπους που μπορούν να αποτρέψουν την μετάδοση, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων, η καραντίνα και η χρήση κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού από το προσωπικό πρώτης γραμμής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Όσοι φορούν γυαλιά έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν