Κορονοϊός: “Μυστήριο” με το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6 – Αρνητικά και τα τρίτα (rapid) τεστ στα 12 μέλη του πληρώματος

29-09-2020

“Λάθος” αποδείχθηκε τελικά ο συναγερμός στο κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6; Τα αποτελέσματα και … τρίτου τεστ ( rapid test) από τον ΕΟΔΥ απέδειξαν ότι και τα 12 άτομα του πληρώματος του πλοίου -το οποίο επέστρεψε εσπευσμένα στο λιμάνι του Πειραιά τα ξημερώματα μετά από συναγερμό για συρροή κρουσμάτων κορονοϊού- ήταν αρνητικά στη νόσο Covid-19. Αναμένονται τα οριστικά αποτελέσματα της μοριακής εξέτασης (PCR) των δειγμάτων.

Το δεύτερο και τρίτο τεστ ήταν αρνητικό και στα 12 δείγματα., ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του healthview.gr, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ είχαν ενδείξεις από εχθές ότι το πρώτο αποτέλεσμα ήταν αμφίβολο.

Ζητήθηκε επανέλεγχος με μοριακό τεστ (PCR), τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται, ενώ και τα γρήγορα τεστ που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ και στα 12 δείγματα ήταν αρνητικά. Ο δεύτερος επανέλεγχος έγινε εντός του κρουαζιερόπλοιου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής στον Πειραιά.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε στο Mein Schiff 6 για την επιβεβαίωση του αρνητικού τεστ, πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στο πλοίο και έλαβε εκ νέου δείγματα, ακόμη και από τις επιφάνειες του πλοίου, όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οριστική απάντηση θα δώσουν τα μοριακά τεστ που αναμένεται να βγουν σε λίγες ώρες.

Τι συνέβη

Το πλοίο είχε ξεκινήσει από το Ηράκλειο της Κρήτης. Η εσπευσμένη επιστροφή του έγινε όταν διαγνώστηκαν 12 άτομα του πληρώματος θετικά, από τα 150 που εξετάστηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων. Οι “θετικοί” τέθηκαν σε καραντίνα και ξεκίνησε ιχνηλάτηση των επαφών τους, όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το κρουαζιερόπλοιο διαθέτει δικό του PCR μηχάνημα για εξετάσεις κορονοϊού. Ενώ, σύμφωνα με τη διεύθυνση Υγείας, είχαν τηρηθεί όλα τα πρωτόκολλα πριν την επιβίβαση, δηλαδή όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα είχαν υποβληθεί σε έλεγχο και είχαν μπει σε καραντίνα πριν επιβιβαστούν στο πλοίο.