Κορονοϊός: Δεκάδες κρούσματα σε γηροκομείο της Αθήνας – Σε νοσοκομεία οι ηλικιωμένοι

30-09-2020

Τριανταδύο ηλικιωμένοι μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, σε ελέγχους που έγιναν σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα Αθήνας. Το γηροκομείο τέθηκε σε καθεστώς αποκλεισμού, ενώ στο σημείο βρέθηκαν αργά το απόγευμα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στα τεστ κορονοιϊού που διενεργήθηκαν στο γηροκομείο βρέθηκαν 32 θετικά περιστατικά ενώ, καθώς οι έλεγχοι συνεχίζονται, εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθούν. Οι ηλικιωμένοι έχουν τεθεί σε αυστηρό περιορισμό, ενώ αποκλείονται οι επισκέψεις στη δομή. Έχουν ξεκινήσει ήδη και οι ιχνηλατήσεις σε ηλικιωμένους και εξετάζεται όλο προσωπικό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τη λοίμωξη στους ηλικιωμένους μετέφερε εργαζόμενος στον οίκο ευγηρίας.

Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στους δημοσιογράφους τόνισε χαρακτηριστικά, ότι “Δεν μας έγινε μάθημα το πάθημα”. Συγκεκριμένα είπε: “Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο, συνήθως είναι από το προσωπικό…Υπάρχει μία επιδημία αρκετά σοβαρή, που αφορά περίπου το 50% των τροφίμων. Ελέγχονται όλοι, υπάλληλοι και υγειονομικό προσωπικό. Θα διακομιστούν στο νοσοκομείο τα σοβαρά περιστατικά. Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο, συνήθως είναι από το προσωπικό. Υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Οι περισσότεροι από αυτούς, το 80%, είναι κατακεκλιμένοι. Είναι μία κατάσταση που δεν θέλουμε να ξαναδούμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να τη βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήρανε και πάει καλά. Η Αθήνα δεν πάει καλά”.

Οι 20 ηλικιωμένοι θα μεταφερθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, στο “Σισμανόγλειο”, στο “Αττικόν” και στο “Ασκληπιείο” της Βούλας.

Χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε ανακοινώσει ότι από τις 31 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 101 έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κατά την διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 20 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 24 πρόστιμα για μη τήρηση των προβλεπόμενων περιοριστικών μέτρων.