Κορονοϊός: Υπάρχει περίπτωση να λάβουμε σκληρά μέτρα όπως η Γαλλία;

15-10-2020

Αντιφατικά είναι τα μηνύματα που προέρχονται από κυβέρνηση και επιδημιολόγους σχετικά με την εικόνα του κορονοϊού στη χώρα. Ενώ κάποιοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται να λάβουμε σκληρά μέτρα για την πανδημία όπως συνέβη στη Γαλλία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, το διέψευσε.

Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση του Γάλλου προέδρου να επιβάλει νέα σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ στο Παρίσι, δήλωσε ότι “είναι μια αποκαλυπτική φωτογραφία της στιγμής, που δείχνει ότι κατάσταση είναι δραματική στην Ευρώπη”. Στην Ελλάδα, παρά την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, “παραμένουμε σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση. Κι αυτή την επιτυχία την πιστώνεται κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα που τηρούν τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και εφαρμόζει η κυβέρνηση”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και απηύθυνε έκκληση «ξανά σε όλους τους Έλληνες να συνεχίσουν την πιστή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, ώστε να αποφύγουμε νέα».

Βατόπουλος: Δεν αποκλείεται να λάβουμε μέτρα “αλά γαλλικά”

Λίγο νωρίτερα, το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα όπως αυτά της Γαλλίας, αν χειροτερέψει η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα, τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους ο καθηγητής, τόνισε ότι η Επιτροπή Επιδημιολόγων είναι σύμφωνη πως όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τη μάσκα (τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όσο και εξωτερικούς) όπου υπάρχει πολύς κόσμος, τόσο καλύτερα, ενώ επεσήμανε πως υπάρχει σενάριο να φοράμε μάσκες μέχρι το 2022.