Κορωνοϊός: Γιατί είναι τόσο επικίνδυνος ο COVID-19

γιατρός με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
23-10-2020

Ο κορωνοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω τις ζωές μας. Έχει ανατρέψει δραστικά όλα αυτά που είχαμε συνηθίσει να αποκαλούμε καθημερινότητα.

Γιατί ο κορωνοϊός είναι πιο επικίνδυνος

Την απάντηση έχει το BBC, που ξεκαθαρίζει το τοπίο. Πρώτα απ’ όλα, μας λέει, ο ιός είναι εξπέρ στην εξαπάτηση. Ο κορονοϊός μπορεί να τρέχει ξέφρενα στους πνεύμονές μας και το ανοσοποιητικό να πιστεύει πως όλα είναι εντάξει.

«Ο ιός είναι εξαιρετικός, σου επιτρέπει να έχεις ένα ιικό εργοστάσιο στη μύτη σου κι εσύ να νιώθεις εντελώς καλά», παρατηρεί σχετικά ο καθηγητής του Cambridge, Paul Lehner.

Ταυτοχρόνως, ο κορωνοϊός συμπεριφέρεται με περίεργο τρόπο. Η συγκέντρωση του ιού στο σώμα μας κλιμακώνεται μόλις μία μέρα πριν αρχίσουμε να νιώθουμε άρρωστοι. Χρειάζεται όμως τουλάχιστον μία βδομάδα για να φτάσει σε σημείο να χρειάζεσαι νοσοκομειακή περίθαλψη.

«Είναι μια καταπληκτική εξελικτική τακτική», σημειώνει ο ακαδημαϊκός Lehner, «δεν χρειάζεται να πέσεις στο κρεβάτι, βγαίνεις έξω και περνάς καλά». Ο κορονοϊός έχει ήδη μεταφερθεί στο επόμενο θύμα του πριν εσύ καταλάβεις ότι νοσείς.

Τι λένε οι ειδικοί

Επιπλέον, αυτός ο κορονοϊός είναι ένας νέος ιός και τα σώματά μας είναι απροετοίμαστα. Το BBC υποδεικνύει την τελευταία πανδημία, την Η1Ν1 του 2009, όταν αποδείχτηκε τελικά λιγότερο φονική από τις εκτιμήσεις καθώς φάνηκε ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ήδη κάποια φυσική προστασία απέναντί της.

Εδώ όμως, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 4 κορονοϊοί που πλήττουν τους ανθρώπους (με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος), ο Sars-CoV-2 είναι καινούριος. «Αυτός είναι νέος ιός, οπότε δεν έχουμε καμία προηγούμενη ανοσία», παρατηρεί σχετικά η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Tracy Hussell.

Και είναι αυτό το γεγονός που, όπως λέει η ακαδημαϊκός, είναι «αρκετά μεγάλο σοκ για το ανοσοποιητικό μας σύστημα».

Και βέβαια ο νέος κορωνοϊός κάνει περίεργα και απροσδόκητα πράγματα στο σώμα. Ξεκινά δηλαδή ως νόσος των πνευμόνων και μπορεί κατόπιν να προσβάλει όλο το σώμα.

Ο κορονοϊός είναι «μοναδικός, είναι διαφορετικός από κάθε άλλη κοινή ίωση», σημειώνει ο Mauro Giacca, καθηγητής στο King’s College London.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πως πλένουμε και πως φοράμε σωστά τη μάσκα