Κάπνισμα: Τριπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου καρδιαγγειακού θανάτου

άνδρας με τσιγάρο στο στόμα απολαμβάνει το κάπνισμα
29-10-2020

Όταν ακούμε για το κάπνισμα το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η ζημιά που κάνει στους πνεύμονες. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως όσοι καπνίζουν έχουν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από καρδιαγγειακή νόσο.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους άρχισαν να καπνίζουν νωρίς, από την παιδική ηλικία τους. Η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το ξεκίνημα του τσιγάρου σε νεαρή ηλικία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο – πέρα από τους γνωστούς κινδύνους για τους πνεύμονες (καρκίνο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια).

Το κάπνισμα και η ζημιά στην καρδιά

Οι ερευνητές, είχαν επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρ Μπλέικ Τόμσον του τμήματος Υγείας του πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδη. Αυτοί έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Journal of American Heart Association». Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία (συνήθειες και τρόπος ζωής, ιατρικό ιστορικό, δημογραφικά δεδομένα) για περίπου 391.000 ανθρώπους ηλικίας 25 έως 74 ετών, από τους οποίους οι 4.479 πέθαναν στη διάρκεια της μελέτης.

Το 58% δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Το 23% ήταν πρώην καπνιστές και το 19% τωρινοί καπνιστές. Μεταξύ των τελευταίων, το 2% είχε αρχίσει το τσιγάρο πριν την ηλικία των δέκα ετών. Το 19% μεταξύ των δέκα και 14 ετών.

Τα συμπεράσματα των ειδικών

Διαπιστώθηκε ότι όσο νωρίτερα έχει κόψει κάποιος το τσιγάρο, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος γι’ αυτόν. Εκείνοι που έκοψαν το κάπνισμα έως τα 40 τους, μείωσαν τον πρόσθετο κίνδυνο πρόωρου θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας κατά περίπου 90%. Σε σχέση με εκείνους που ποτέ δεν ήσαν καπνιστές στη ζωή τους, οι καπνιστές που το έκοβαν μεταξύ των 15-34 ετών, είχαν περίπου τον ίδιο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού με τους μη καπνιστές.

Όσοι σταματούσαν το τσιγάρο σε ηλικία 35 έως 44 ετών, είχαν περίπου 20% μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με τους μη καπνιστές. Όσοι το έκοβαν στα 45 έως 54 τους, είχαν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο, όσοι το έκοβαν στα 55 έως 64 τους, είχαν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας. Όσοι συνέχιζαν να καπνίζουν χωρίς διακοπή, είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου.

«Η ηλικία στην οποία κάποιος αρχίζει να καπνίζει, είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Συχνά όμως παραγνωρισμένος. Όσοι αρχίζουν να καπνίζουν σε νεαρή ηλικία, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από καρδιαγγειακή νόσο. Όμως αν το κόψουν, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο. Ιδίως αν το κόψουν σε νεαρή ηλικία. Το να πειστούν οι άνθρωποι να σταματήσουν το κάπνισμα, παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες υγείας παγκοσμίως», τόνισε ο δρ Τόμσον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κάπνισμα: Πως αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού