H τριχοφυΐα κάνει καλό στην υγεία

26-12-2016
Οι γυναίκες ξοδεύουν εκατομμύρια ανά τον κόσμο για να κάνουν αποτρίχωση. Κερί, ξυραφάκια και άλλες μέθοδοι για να διώξουν τις ενοχλητικές τρίχες από κάθε σημείο του σώματος τους. Ακόμα και μερικοί άντρες όμως μπαίνουν στη διαδικασία να ξυρίσουν τις τρίχες στο στήθος τους για πολλούς και διάφορους λόγους. Τώρα, που άνοιξε ο καιρός και θα αρχίσουμε να φοράμε τα καλοκαιρινά μας ρούχα, η αποτρίχωση θα έχει την τιμητική της. Μήπως όμως η τριχοφυΐα κάνει καλό στην υγεία μας;
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bradford στην Βρετανία με επικεφαλής των Δρ. Des Tobin, έκαναν μελέτες και τονίζουν πως οι τρίχες σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος έχουν έναν πολύ σημαντικό λόγο ύπαρξης και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού. Όπως λέει ο Δρ. Tobin, «κάθε θυλάκιο τρίχας δεν αποτελείται μόνο από την τρίχα που παράγει, αλλά έχει επίσης αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και λίπος γύρω από αυτό».
 
Αυτά τα τριχοθυλάκια λοιπόν είναι πλούσια σε βλαστικά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα μπορούν να ανανεώνουν τον εαυτό τους και βοηθούν το δέρμα να θεραπεύεται.
 
Ο Δρ, Tobin προσθέτει πως «αν συγκρίνουμε μία πληγή στο εξωτερικό του βραχίονα ενός ανθρώπου, όπου οι θύλακες των τριχών είναι μεγαλύτεροι και περισσότεροι, με μια πληγή στη μέσα μεριά του βραχίονα που έχουμε λιγότερες τρίχες, θα παρατηρήσουμε ότι αυτή της εξωτερικής πλευράς θεραπεύεται ταχύτερα και καλύτερα, λόγω των αυξημένων βλαστικών κυττάρων και παροχής αίματος, μεταξύ άλλων παραγόντων».
 
Με τον ίδιο τρόπο για παράδειγμα, ένα φαλακρό κεφάλι αποκτά πιο εύκολα κοψίματα και μώλωπες από ένα ένα κεφάλι με τρίχες, λόγω της έλλειψης των υγιών θυλάκων. Όσο μεγαλώνουμε, τα θυλάκια συρρικνώνονται, χάνουν μαλλιά και μειώνεται η ικανότητα επούλωσης των βλαστικών κυττάρων.
 
Βέβαια υπάρχει και κάτι θετικό στην αποτρίχωση. Αν αυτή γίνεται με ξυράφι ή κερί δεν τότε επηρεάζονται τα βλαστικά κύτταρα, αφού οι θύλακες παραμένουν άθικτοι. Έτσι, διώχνουμε την ενοχλητική τρίχα χωρίς να πειράζουμε τον θύλακα με τα επωφελή κύτταρα.
 
Όπως λέει ο Nick Lowe από την Κλινική Cranley στο Λονδίνο, οι τρίχες στο σώμα είχαν προϊστορικά και μια άλλη σημασία. Κρατούσε τους ανθρώπους ζεστούς και τους προστάτευε από  το κρύο και τον ήλιο όταν δεν υπήρχαν ακόμα τα ρούχα. Προσθέτει δε πως «ενώ λίγοι από εμάς έχουμε αρκετά πυκνά μαλλιά για να εξυπηρετήσουν το σκοπό αυτό, κάποιος που είναι ιδιαίτερα τριχωτός Μπορεί να έχει έναν επιπλέον βαθμό προστασίας από τον ήλιο».
 
Οι δε τρίχες στα αυτιά και τη μύτη μπορεί να φαίνονται αηδιαστικές. Είναι όμως ένας φυσικός τρόπος του οργανισμού να προστατεύει τον οργανισμό από το να μπει σκόνη στη μύτη και στα πνευμόνια.