Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας

τεστ για τον κορονοϊό
22-01-2021

Έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αλλά και του προέδρου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Αποκλειστικό θέμα, η καλύτερη οργάνωση του μηχανισμού επιτήρησης του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορνοϊού, που εξαπλώνεται ταχύτατα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας έχει συγκαλέσει στις 13:30, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη που θα έχει ως αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η Ευρώπη χαρακτηρίζει ως “πολύ υψηλό” τον υγειονομικό κίνδυνο από τις νέες μεταλλάξεις

Στη Σύνοδο Κορυφής, το απόγευμα της Πέμπτης, οι υγειονομικοί φορείς της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού CDC αύξησαν σε “υψηλή / πολύ υψηλή” την αξιολόγηση για τους υγειονομικούς κινδύνους που συνδέονται με τις νέες παραλλαγές.

Επίσης, συνέστησε στα κράτη να ενισχύσουν τα διαγνωστικά τεστ και κυρίως την δυνατότητα έγκαιρου προσδιορισμού της αλληλουχίας των μεταλλαγμένων στελεχών, που προέρχονται από τη Μ. Βρετανία, τη Βραζιλία και τις νοτιοαφρικανικές χώρες, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωσή τους.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί για την αποτελεσματικότητα των νέων εμβολίων έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών, η μείωση των παραδόσεων των προγραμματισμένων δόσεων από την εταιρεία Pfizer αυτήν την εβδομάδα και μέχρι στις 15 Φεβρουαρίου, ανεβάζει την αγωνία για το εάν η Ευρώπη θα προλάβει να θωρακιστεί έναντι της εξάπλωσης των νέων πιο μεταδοτικών ιών.