ΜΗΣΥΦΑ: “Αδειασμα” του Υπουργού Υγείας από την Κυβέρνηση

26-12-2016
«Αδειάζει» η κυβέρνηση τον υπουργό Υγείας στο θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαιώνει ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα παραμείνουν στα 11.000 φαρμακεία της επικράτειας, «που αποτελούν ένα υπερπλήρες δίκτυο διανομής».  Λίγο αργότερα δημοσιοποιήθηκε η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στους θεσμούς, σύμφωνα με την οποία η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται να ανοίξει το δίκτυο διανομής των ΜΗΣΥΦΑ και εκτός των φαρμακείων.
 
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το κείμενο που κατέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς, αναφέρεται ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τα ΜΗΣΥΦΑ θα μπορούν να πωλούνται και σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία από τα σούπερ μάρκετ αλλά παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού.
 
Το θέμα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών καθώς η απελευθέρωση των σημείων πώλησης ΜΗΣΥΦΑ ήταν μια από τις «κόκκινες γραμμές» που έθεταν στην προηγούμενη κυβέρνηση αξιώνοντας την πώλησή τους μόνο από τα φαρμακεία. Είχε αποτελέσει μάλιστα θέμα σφοδρής αντιπαράθεσης του κλάδου με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και με τους υπουργούς Υγείας που συντάσσονταν μαζί του.