Lockdown: Συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι – Κρίσιμες αποφάσεις εν μέσω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων

31-03-2021

Ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το επιδημικό φορτίο της COVID-19 στη χώρα μας. Χθες μάλιστα ανακοινώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων και διασωληνωμένων, που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 4.340 νέα κρούσματα σε ένα σύνολο περίπου 66.000 μοριακών ελέγχων και rapid tests. Οι νέοι θάνατοι ανήλθαν σε ένα 24ωρο στους 72, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της νόσου στη χώρα μας είναι 8.017. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι διασωληνωμένοι ήταν 741.

Στο ανησυχητικό αυτό κλίμα, συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ώστε να εισηγηθεί τις δραστηριότητες που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα. Για το θέμα, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πορεία της πανδημίας και τα βήματα για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Υπό την αίρεση ότι τα μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση θα γίνουν αποδεκτά και από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σταδιακή άρση των μέτρων θα ξεκινήσει από τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Όπως όλα δείχνουν θα επιτραπούν από το προσεχές Σάββατο. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι οι αγορές να πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away για την πρώτη εβδομάδα. Στη συνέχεια και βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, θα «ενεργοποιηθεί» ο πενταψήφιος αριθμός 13032. Οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν SMS για τις αγορές τους στα καταστήματα με χρονικό περιορισμό.

Το επόμενο μέτρο, αφορά στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Οι ειδικοί αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων των Λυκείων -και ενδεχομένως Γυμνασίων- στις 12 Απριλίου. Η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία θα γίνει με τη διενέργεια self test.

Ιικό φορτίο στα λύματα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 22 έως 28 Μαρτίου παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα. Στην Αττική (-12%), Λάρισα (-3%), Βόλο (-50%), Ηράκλειο Κρήτης (-23%), Χανιά (-71%), Ρέθυμνο (-2%), Αγιο Νικόλαο (-32%) και Πάτρα (-60%).