Κυριάκος Μητσοτάκης: Έκκληση στους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν – Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών

Μητσοτάκης
08-04-2021

Έκκληση στους ηλικιωμένους να εμβιολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, απηύθυνε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε, «οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο, κινδυνεύουν οι ίδιοι». Ο εμβολιασμός, σημείωσε, μειώνει δραματικά την πιθανότητα να κολλήσεις Covid. Ή αν τον κολλήσεις μειώνει δραματικά την πιθανότητα να διασωληνωθείς. Και φυσικά την πιθανότητα να χάσεις, τελικά, τη ζωή σου.

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε πως τον απασχολεί το ζήτημα αυτό. «Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία. Αλλά τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία», είπε. Και συνέχισε: «δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός. Να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις. Αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας».

Ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων και στα self-tests, εκτίμησε πως εντός 10 ημερών θα είναι διαθέσιμα και στους υπόλοιπους πολίτες. Διευκρίνισε ωστόσο ότι προτεραιότητα, θα έχουν οι εργαζόμενοι.

Τί θα γίνει με το Πάσχα και το Καλοκαίρι

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι ειδικοί θα αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα τις επόμενες δύο εβδομάδες. « Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων «θα έχουμε ήδη καταφέρει τον Ιούνιο να εμβολιάσουμε με μία δόση ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού». Αυτό, είπε, «θα μας επιτρέψει να κάνουμε όχι απλά ένα κανονικό καλοκαίρι αλλά να είμαστε σε μία κατάσταση. Γιατί κανονικό καλοκαίρι όπως το κάναμε το 2019 δεν θα είναι. Θα υπάρχουν πάντα κάποια μέτρα προστασίας. Αλλά να μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι μειώνεται τόσο γρήγορα η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που να μπορούμε με ασφάλεια πια να προχωρήσουμε στην επαναλειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας».