Πανδημία: Στα ύψη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – Συνεχίζεται η ενίσχυση του συστήματος υγείας

12-04-2021

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινά για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και για το πλαίσιο των μέτρων που θα ακολουθήσουν ενόψει του Πάσχα. Από σήμερα επιστρέφουν οι μαθητές Λυκείου στα θρανία και παράλληλα επαναλειτουργούν εμπορικά καταστήματα και πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Αν τα μέτρα τηρηθούν σωστά και οι κρίσιμοι δείκτες δείξουν πτωτική τάση ή έστω σταθεροποίηση, οι Ειδικοί θα ανάψουν το πράσινο φως για επαναφορά στην κανονικότητα. Ωστόσο, πληρέστερη επιδημιολογική εικόνα θα έχουν στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας. Θα έχουν συμπληρωθεί 20 ημέρες από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των λυκείων.

Μέχρι στιγμής πάντως η κατάσταση στο σύστημα υγείας παραμένει ασφυκτική. Οι εισαγωγές ασθενών το περασμένο Σάββατο ήταν 535 και χθες 568. Από αυτούς περισσότεροι από τους μισούς (553) ασθενείς νοσηλεύτηκαν στην Αττική.

Πλέον, στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου νοσηλεύονται 2.617 άτομα και της βόρειας Ελλάδας  1.456 ασθενείς. Οι διασωληνωμένοι έως χθες ανέρχονταν σε 780, από τους οποίους 200 στη Θεσσαλονίκη.

Το κύμα των εισαγωγών προς τα νοσοκομεία δεν αναμένεται να ανακοπεί άμεσα. Ήδη στο υπουργείο Υγείας έχουν δρομολογήσει, μετά το Θριάσιο, να μετατραπεί σε covid νοσοκομείο και το «Κωνσταντοπούλειο- Αγία Όλγα».

Σημειώνεται ότι αποκλειστικά covid νοσοκομεία είναι το «Σωτηρία», το «Σισμανόγλειο», ο «Ερυθρός Σταυρός» το «Αγία Βαρβάρα», το «Αμαλία Φλέμιγκ», η «Παμμακάριστος».

Τέλος, προετοιμάζονται άλλες 43 κλίνες ΜΕΘ covid στα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Ογκολογικό «Άγιοι Ανάργυροι» και «Ελπίς».

Στο μεταξύ, μόλις 0,27 %  είναι η θετικότητα για μαθητές και εκπαιδευτικούς με βάση τα self tests που έγιναν χθες ενόψει της επαναλειτουργίας των λυκείων. Μάλιστα το ποσοστό θετικότητας για τους μαθητές  είναι ακόμα μικρότερο σε 0,24% καθώς βρέθηκαν 98.965 αρνητικά τεστ και μόλις 236 θετικά. Αντίστοιχα,  το ποσοστό θετικότητας των εκπαιδευτικών είναι  0,34% καθώς αρνητικά ήταν 50.887 και θετικά μόλις 172.