Lockdown: Κρίσιμο 15νθήμερο – Οι δείκτες που θα «ξεκλειδώσουν» το Πάσχα στο χωριό

13-04-2021

Νέα σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σχεδιάζει η κυβέρνηση ενόψει του Πάσχα. Στο σχέδιο προβλέπεται απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, που θα επιτρέψουν την έξοδο των εκδρομέων από τους νομούς.

Η απόφαση ωστόσο θα ληφθεί από τους Λοιμωξιολόγους, οι οποίοι εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν, θα ανάψουν και το «πράσινο φως». Οι ειδικοί αξιολογούν τα στοιχεία, το ιικό φορτίο, τα ενεργά κρούσματα και τη σχέση εισαγωγών – εξιτηρίων, προκειμένου να αποφασίσουν.

Αυτό που εξετάζουν είναι κατά πόσο το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των λυκείων, επιβαρύνουν τους επιδημιολογιούς δείκτες. Αυτός είναι και ο λόγος που χαρακτηρίζουν κρίσιμο του 15νθήμερο που ήδη έχει ξεκινήσει.

Στην περίπτωση που οι δείκτες δείξουν υποχώρηση ή έστω σταθεροποίηση, κάτι που θα αποτυπωθεί και στα νοσοκομεία, τότε θα υπάρξουν νέα βήματα χαλάρωσης των μέτρων. Έτσι τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι επιστήμονες θα αποφασίσουν το κατά πόσο είναι εφικτό να απελευθερωθούν πλήρως οι διαδημοτικές και διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Επιθυμία πάντως της κυβέρνησης είναι να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να μεταβούν στα χωριά τους για το Πάσχα. Υπό την αίρεση φυσικά πως οι επιδημιολογικοί δείκτες το επιτρέπουν.

Μάλιστα τα αρμόδια υπουργεία καταρτίζουν το σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η χρήση των self tests. Για παράδειγμα, στις πύλες εξόδου των νομών οι πολίτες θα πρέπει να επιδείξουν αρνητικό αποτέλεσμα. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Την επέκταση πάντως των self tests και σε άλους τομείς – πλην της εκπαίδευσης – ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε επέκταση του μέτρου των υποχρεωτικών αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, έως τέλος της εβδομάδας, σε λιανεμπόριο, μεταφορές, διανομείς φαγητού.