Εργαστήριο

Αύξηση του ιικού φορτίου «έδειξαν» τα αστικά λύματα σε 4 περιοχές. Ανησυχία για Χανιά και Ξάνθη. Τι ισχύει σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Αυξητικές τάσεις καταγράφει το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε 4 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι αυξητικές τάσεις κυμαίνονται από +50% στα Χανιά μέχρι +196% στην Ξάνθη.

Αντίθετα, πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 2 από τις 11 περιοχές και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής (-33%) και στον Άγιο Νικόλαο (-37%). Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Πάτρας (+7%), της Θεσσαλονίκης (-5%) και του Βόλου (-7%) παραμένει ουσιαστικά σταθερό.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, ανακοίνωσε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων. Τα αποτελέσματα αφορούν την περίοδο από 5 έως 11Απριλίου 2021 και σε 11 περιοχές της χώρας. Πιο αναλυτικά:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε μείωση (-33%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων. Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα αλλά παρουσιάζει τάση μείωσης.

Θεσσαλονίκη: Δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (-5%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Λάρισα: Παρατηρήθηκε μικρή αύξηση (+21%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, η μεταβολή (-7%) των επιπέδων του ιικού φορτίου, αξιολογείται ως αμελητέα.

Ηράκλειο: Παρατηρήθηκε αύξηση (+122%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων. Επανήλθε σε πρότερα επίπεδα παραμένοντας υψηλό.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση (+50%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων. Έπειτα από τη μείωση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επανήλθε σε πρότερα επίπεδα παραμένοντας υψηλό.

Ρέθυμνο: Παρατηρήθηκε αύξηση (+74%) και το ιικό φορτίο των λυμάτων επανήλθε σε πρότερα επίπεδα.

Αγ. Νικόλαος: Παρατηρήθηκε πτωτική τάση (-37%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα.

Πάτρα: Δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (+7%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση (+196%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα. Παρά την αύξηση, τα επίπεδα του ιικού φορτίου στα λύματα παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με άλλες πόλεις (π.χ. Λάρισα, Βόλος).

Αλεξανδρούπολη: Παρατηρήθηκε μικρή αύξηση (+20%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα. Παραμένουν ωστόσο πολύ χαμηλά.

In this article