Θεοδωρίδου: “Αναμένουμε τις αποφάσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο Johnson & Johnson”

Θεμιστοκλέους - Θεοδωρίδου
19-04-2021

“Υπομονή” συνέστησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, μέχρι να βγει η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και των αμερικανικών αρχών (FDA) για το συγκεκριμένο εμβόλιο.”Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε σύντομα ακόμη ένα όπλο για να αντιμετωπίσουμε την Covid-19″, δήλωσε σχετικά.

Μιλώντας για την αναστολή του εμβολιασμού με το εμβόλιο της Johnson & Johnson που θα ξεκινούσε σήμερα στην Ελλάδα, ανέφερε πως στην Αμερική εξετάζονται έξι περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο 7.700.000 εμβολιασμών. Η ίδια εξήγησε ότι τα περιστατικά με το σύνδρομο Θρομβώσεων είναι σπανία και εμφανίστηκαν σε γυναίκες 18 έως 48 ετών. «Είναι σημαντικό να γίνει λεπτομερής διερεύνηση των περιπτώσεων αλλά και να ενημερωθούν σωστά οι υγειονομικοί αλλά και οι πολίτες» είπε η κ. Θεοδωρίδου και δικαιολόγησε την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου μέχρι νεωτέρας.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της Johnson & Johnson είπε ότι είναι ανθεκτικό εμβόλιο και διατηρείται εύκολα σε συνθήκες ψύξης, τονίζοντας πως το σημαντικό του πλεονέκτημα είναι η μία δόση. «Η προστασία του αρχίζει ύστερα από 14 ημέρες και η αποτελεσματικότητα του εκδηλώνεται μετά τις 28 μέρες. 49 ημέρες μετά τη χορήγηση του προστατεύει πλήρως από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους». Μάλιστα όπως τόνισε φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και στις μεταλλάξεις του ιού ακόμα και την Νοτιοαφρικανική.

«Παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει η αναστολή, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά, ότι υπάρχει σύστημα αυστηρής επιτήρησης Που εντοπίζει τις πάνες αυτές επιπλοκές έγκαιρα ώστε να αντιμετωπιστούν» κατέληξε για το εμβόλιο της Johnson and Johnson.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε, επίσης, στην επικαιροποίηση των οδηγιών «όσο περνά ο καιρός και γνωρίζουμε καλύτερα τον ιό». Στο πλαίσιο αυτό, ο εμβολιασμός των εγκύων για τον οποίον υπήρχαν αρχικά πολλές επιφυλάξεις, φαίνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία τα εμβόλια μπορούν να γίνονται και στις εγκύους υπό προϋποθέσεις.

«Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, από τις ΗΠΑ και σε δείγμα 90.000 εγκύων δεν εντοπίστηκε κάποιο σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων» είπε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως με βάση αυτά τα στοιχεία, πήρε το «πράσινο φως» στη Βρετανία, η οποία επέτρεψε να γίνεται ο εμβολιασμός σε εγκύους με τη σύμφωνη γνώμη των γυναικολόγων τους. Τόνισε επίσης ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν επηρεάζουν την γονιμότητα ούτε τις προσπάθειες για τεκνοποίηση. Ο θηλασμός επίσης εξήγησε ότι είναι ασφαλής για το νεογνό.

Τέλος η κ. Θεοδωρίδου για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι κανένα εμβόλιο δεν παρέχει 100% ασφάλεια, αλλά είπε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στις μεγάλες ηλικίες άνω των 75 και το 80 ετών, έχουμε σταματήσει να βλέπουμε νοσηλείες στις ΜΕΘ. Επανέλαβε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τους 1.000 θανάτους στην Ελλάδα το 90% αφορούσε ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί και μόνο ένας μικρός αριθμός είχε να κάνει με ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.