Lockdown: εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για το Πάσχα – οι σκληροί δείκτες της πανδημίας και τα σενάρια

20-04-2021

Εντός της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις για το Πάσχα, με τους κρίσιμους δείκτες της πανδημίας να παραμένουν στο «κόκκκινο» και να δίνουν το στίγμα της επόμενης ημέρας.

Η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζεται με σχεδόν 5.700 covid ασθενείς στα νοσοκομεία. Από αυτούς οι 847 είναι διασωληνωμένοι ενώ καθημερινά καταγράφονται δεκάδες νέες εισαγωγές ασθενών. Μέσα σε ένα 24ωρο, μέχρι χθες το βράδυ, είχαν καταγραφεί 450 εισαγωγές ασθενών. Από αυτές οι 194 σε νοσοκομεία της Αττικής.

Πιο αναλυτικά, 4.368 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλινικές Covid-19 και 1.331 σε Μονάδες. Στην Αττική νοσηλεύονται 2.173 ασθενείς 440 διασωληνωμένοι. Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 240 ασθενείς και 1.275 σε απλές κλινικές. Περί τους 855 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και 138 ασθενείς στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε όλη την Eπικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα. «Διαπιστώνεται, ωστόσο, μια τάση σταδιακής, αλλά αργής αποκλιμάκωσης, που απεικονίζεται τόσο  στο δείκτη θετικότητας όσο και στον  δείκτη αναπαραγωγής του ιού», σημείωσε. Βρισκόμαστε συνεπώς – τόνισε – σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και οφείλουμε όλοι να συνεισφέρουμε στην ανάσχεση της διασποράς.

Τα στοιχεία αυτά απομακρύνουν τα σενάρια για Πάσχα στο χωριό ενώ στο τραπέζι παραμένει το άνοιγμα των Εκκλησιών. Το σχέδιο για τις Εκκλησίες περιλαμβάνει υποχρεωτικά self test για ιερείς, ιεροψάλτες και νεωκόρους. Ανάσταση νωρίτερα, μεταξύ 9 και 10 το βράδυ, και περιφορά του Επιταφίου γύρω από το ναό.

Το σχέδιο συζητήθηκε χθες σε συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σήμερα και αύριο συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, οπότε και θα ανακοινωθούν οι τελικές προτάσεις.

Το ίδιο θέμα βρίσκεται και στην ατζέντα της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, η οποία θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση και τον αριθμό ατόμων που θα μπορούν να παραστούν στους ναούς. Σημειώνεται πως στην ΚΥΑ που εκδόθηκε για το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαίων προβλέπεται, ένας πιστός ανά 25 τ.μ. και έως 20 πιστοί συνολικά. Η ΔΙΣ έχει ζητήσει να ισχύει ένας πιστός ανά 15 τ.μ. και έως 100 συνολικά στους καθεδρικούς και τους μεγάλους ναούς.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο που ίσχυσε για τα Χριστούγεννα ήταν τα 50 άτομα. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί καθώς πλέον ένα μεγάλο μέρος των ατόμων άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί.