Βασίλης Γούναρης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος: Η αξία του πλαστικού στον τομέα της Υγείας

vassilis gounaris
20-04-2021

Πριν από δύο εβδομάδες (στις 7 Απριλίου), γιορτάσαμε την καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, για 2η χρονιά εν μέσω πανδημίας. Σε αυτούς τους 15 μήνες οι πρωταγωνιστές της μάχης μας με τον κορωνοϊό, αναδείχθηκαν πρωτίστως οι επαγγελματίες υγείας που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, αλλά και οι ερευνητές επιστήμονες για τα επιτεύγματά τους  στην έρευνα για την COVID-19, την θεραπευτική αντιμετώπιση του, τα εμβόλια, κ.α.  Κοντά στους αδιαμφησβήτητους πρωταγωνιστές, ένα υλικό που παραδοσιακά λοιδορείται έδειξε με κρίσιμο τρόπο τη συμβολή του στην υγεία. Το πλαστικό.

Όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό (γάντια, μάσκες, στολές και προσωπίδες) για την ασφάλεια του στη μάχη με τον κορωνοϊό έχει βάση το πλαστικό υλικό. Τα εκατομμύρια σύριγγες που χρησιμοποιούμε για τον εμβολιασμό, είναι επίσης από πλαστικό. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τις κάψουλες των χαπιών, μέχρι τα τσιρότα, τις κλασσικές σύριγγες, τις τεχνητές καρδιακές βαλβίδες έως και τους καθετήρες όλα είναι φτιαγμένα με πρώτη ύλη το πλαστικό. Η προστασία που προσφέρει το πλαστικό από ιούς, μολύνσεις και βακτήρια, το καθιστά από τα πλέον σημαντικά αλλά και βασικά υλικά στον τομέα της Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία του πλαστικού δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα της ιατρικής. Το πλαστικό, ως πρώτη ύλη, διαδραματίζει χρήσιμο ρόλο στην καθημερινή μας ζωή και έχει σημαντικές εφαρμογές σε πολλούς άλλου τομείς της υγείας και της υγιεινής, που αναδείχθηκαν και αυτοί περισσότερο στην περίοδο της πανδημίας. Για παράδειγμα, οι πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στα νωπά τρόφιμα προσφέρουν αυξημένη ασφάλεια. Οι πλαστικοί σωλήνες μεταφοράς νερού, συμβάλλουν στην πρόληψη των ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό, επιτρέποντας τη μεταφορά και τη διανομή καθαρού νερού.

Να θυμίσουμε βεβαίως ότι με το ξέσπασμα της πανδημίας, η βιομηχανία πλαστικών, προσαρμόστηκε και δούλεψε ασταμάτητα στις νέες αλλά και δύσκολες υγειονομικές συνθήκες, προκειμένου να καλύψει κυρίως τις ανάγκες του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού. ΚΙ αυτό δεν έγινε μόνο παγκοσμίως. Αρκετά μέλη μας στην Ελλάδα, άλλαξαν τις γραμμές παραγωγής τους, έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν άμεσα στις αυξημένες ανάγκες της νέας καθημερινότητας, πράγμα που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους.

Ως Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, έχουμε πολλάκις τονίσει την αξία του πλαστικού, αλλά και την δύναμη που διαθέτουμε στη χώρα από τις πολυάριθμες βιομηχανίες και βιοτεχνίες που δημιουργούν ένα σημαντικό παραγωγικό ιστό. Εμείς πρωτίστως ως εταιρίες αλλά και ως άνθρωποι ενδιαφερόμαστε με ρεαλισμό και για την ορθολογική ανάπτυξη του κλάδου και για την προστασία του περιβάλλοντος και για  την παραγωγή υλικών και προϊόντων πλαστικού που θα δίνουν αξία. Και αν η επίκληση του περιβάλλοντος ξενίζει, θα επικαλεστώ πολυάριθμες συγκριτικές μελέτες με άλλα υλικά για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και την αξία τους και θα υπενθυμίσω την έννοια της Κυκλικής Οικονομίας, η οποία δυστυχώς δεν έχει γίνει κτήμα στη συνείδηση του κοινού. Κι αυτό πρέπει να είναι το μέλημά μας.

Η κατανόηση και η εφαρμογή της αποτελεσματικής Κυκλικής Οικονομίας, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας και συνεργαζόμαστε σε αυτό το πλαίσιο με τους αρμόδιους φορείς, χωρίς όμως να ξεχνάμε το βασικό στόχο μας που βρίσκεται στα απορρίμματα από πλαστικά, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Εν ολίγοις, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι τα πλαστικά είναι σύμμαχος και τα πλαστικά απορρίμματα ο κοινός μας εχθρός. Το πρόβλημα που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε είναι τα απόβλητα, που δημιουργούνται από τη λανθασμένη απόρριψη των προϊόντων, μετά τη χρήση τους. Η  κατάσταση διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα δεν ευνοεί την κυκλική οικονομία, με αποτέλεσμα να απαιτούνται παρεμβάσεις ούτως ώστε τα πλαστικά απόβλητα να μετατραπούν σε πολύτιμους πόρους, για την παραγωγή νέων προϊόντων.

Μένοντας στα θετικά μηνύματα, καταλήγω ότι η πανδημία ανέδειξε την αξία των πλαστικών προϊόντων, καθώς –δεν θα διστάσω να πω- συνέβαλλε αποφασιστικά στην προστασία της υγείας και της ζωής μας. Για μας πλέον, η παγκόσμια Ημέρα Υγείας, θα μας θυμίζει για πάντα τη συμβολή μας αλλά και την προσήλωσή μας στο στόχο μας, για να αλλάξουμε την εικόνα ενός απαραίτητου υλικού στη ζωή μας, στη συνείδηση του κόσμου.