διατροφή για νηστεία

Νηστεία: Πως βοηθάει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Πλησιάζουμε στην Μεγάλη Εβδομάδα. Κι αυτό για πολλούς σημαίνει νηστεία. Τώρα νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων δείχνει πως μια αυστηρή νηστεία δέκα ημερών μπορεί να προκαλέσει ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Κι αυτό επειδή αυξάνονται και οι αντιοξειδωτικοί και αντιφλεγμονώδεις μηχανισμοί. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που μην χρειάζεται κανείς αντιοξειδωτικά.

Για το λόγο αυτό, στη διάρκεια της νηστείας ή άλλων διατροφολογικών παρεμβάσεων, παρότι επικρατεί η τάση να συνοδεύονται από διαφορετικά είδη τσαγιού ή αντιοξειδωτικά, μπορούν να ελέγχονται διάφοροι μεταβολικοί παράγοντες, ώστε να διαπιστώνουμε αν υπάρχει βελτίωση.

Ταυτόχρονα διάφοροι δείκτες για την καρδιά, το ήπαρ και το λιπώδη ιστό, όπως η χοληστερόλη, ο δείκτης φλεγμονής, το ασβέστιο κλπ, προσαρμόζονται δείχνοντας βελτίωση της υγείας.

Με τον ίδιο τρόπο της δίαιτας, λειτουργεί και η σωματική δραστηριότητα.

Η έρευνα για την νηστεία

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη του καθηγητή Φυσιολογίας Ζωϊκών Οργανισμών – Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα. Εκείνος επεσήμανε πως πάνω από 100 δείκτες του μεταβολισμού αλλάζουν στη διάρκεια της νηστείας. Όμως, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει καθ΄ όλη τη διάρκεια των νηστειών, αφού η σχετική μελέτη αφορούσε μόνο ένα 10ήμερο αυστηρής νηστείας.

Αντίστοιχα δεδομένα προκύπτουν από την εφαρμογή διαλειμματικής δίαιτας. Μετά τις 8-9 ώρες, η γλυκόζη στο ήπαρ τελειώνει, οπότε ξεκινά η καύση λίπους. Παρόλα αυτά, γι΄ αυτού του είδους τη δίαιτα, είναι απαραίτητο να σταματά κανείς στις 8 εβδομάδες και να επανέρχεται με δύο φορές την εβδομάδα στη συνέχεια. Διαφορετικά χάνεται η ευαισθησία που πρέπει να έχει ο οργανισμός, οπότε χάνονται και τα ευεργετικά αποτελέσματα.

Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο καθ. Δ. Κουρέτας, στο πλαίσιο συζήτησης για τον «Ρόλο των διατροφικών παρεμβάσεων στις εκβάσεις της λοίμωξης Covid-19» κατά το 4ο Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας. Στην ίδια ενότητα, ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών Κων. Πουλάς τόνισε ότι η μείωση της φλεγμονής αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην αντιμετώπιση του Covid – 19, και σε αυτό στοχεύει η έρευνα για την ανάπτυξη θεραπείας, η οποία μέχρι σήμερα δεν υπάρχει.

Καθώς ο κορωνοϊός είναι ιός του αναπνευστικού, οι επιπτώσεις του σε άλλα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, πιθανόν να συνδέεται με νόσο του αντιφλεγμονώδους χολινεργικού μονοπατιού, όπου οι υποδοχείς της ακετυλοχολίνης ελέγχουν τη φλεγμονή, ενώ συμμετέχουν στην επικοινωνία του ανοσοποιητικού με το νευρικό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Νηστεία: Υπαρκτός ο κίνδυνος έλλειψης θρεπτικών συστατικών;

In this article