Προειδοποίηση ECDC για covid ασθενείς: Αυξημένος ο κίνδυνος νοσηλείας λόγω των τριών μεταλλάξεων

30-04-2021

Πιο επιθετικά είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2, με τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί να κινδυνεύουν με εισαγωγή τους στην εντατική. Συγκεκριμένα, αυξημένο κίνδυνο για νοσηλεία και εισαγωγή σε εντατική λόγω της COVID-19 διατρέχουν όσοι ασθενείς έχουν προσβληθεί από το βρετανικό, νοτιοαφρικανικό ή βραζιλιάνικο στέλεχος.

Αυτό καταδεικνύει μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε συνεργασία με επτά χώρες της Ε.Ε.. Κατά την μελέτη αναλύθηκαν 19.995 περιπτώσεις των τριών μεταλλαγμένων στελεχών και 3.348 περιπτώσεις του αρχικού στελέχους. Η μελέτη αφορά το διάστημα από μέσα Σεπτεμβρίου 2020 έως μέσα Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με την μελέτη, ο κίνδυνος για νοσηλεία για τους ασθενείς με το βρετανικό στέλεχος βρέθηκε να είναι 1,7 φορά μεγαλύτερος. Στις περιπτώσεις του νοτιοαφρικανικού στελέχους ο κίνδυνος είναι 3,6 φορές μεγαλύτερος. Και στις περιπτώσεις του βραζιλιάνικου στελέχους 2,6 φορές υψηλότερος.

Παράλληλα, η μελέτη κατέδειξε και αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής σε εντατική για ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τα τρία αυτά στελέχη. Πιο αναλυτικά:

  • Βρετανικό στέλεχος. Χρειάστηκε νοσηλεία το 11% και εισαγωγή σε ΜΕΘ το 1,4%.
  • Νοτιοαφρικανικό στέλεχος: Χρειάστηκε νοσηλεία το 19,3% και εισαγωγή σε ΜΕΘ το 2,3%.
  • Βραζιλιάνικο στέλεχος. Χρειάστηκε νοσηλεία το 20% και εισαγωγή σε ΜΕΘ το 2,1%.
  • Αρχικό στέλεχος. Χρειάστηκε νοσηλεία το 7,5% και εισαγωγή σε ΜΕΘ το 0,6%.