Σταδιακή άρση των μέτρων: οι κρίσιμοι δείκτες και η πίεση στο ΕΣΥ – τι ισχύει με τις μετακινήσεις

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΕΝΤΡΟ
04-05-2021

Μικρή υποχώρηση δείχνει η πανδημία στη χώρα μας: ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σε καθοδική πορεία, ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί ενώ και η διασπορά συρρικνώνεται. Ωστόσο, η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται με τον αριθμό των διασωληνωμένων να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Χθες 5.199 ασθενείς νοσηλεύονταν σε όλη τη χώρα εξαιτίας της πανδημίας. Από αυτούς 3.951 νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες και 1.248 σε Μονάδες. Διασωληνωμένοι παραμένουν 797 ασθενείς, από τους οποίους οι 437 στα νοσοκομεία της Αττικής.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως μόνο χθες καταγράφηκαν 400 εισαγωγές ασθενών. Αριθμός μειωμένος με το προηγούμενο διάστημα αλλά υψηλός για τις αντοχές του συστήματος. Στην Αττική νοσηλεύονται (στοιχεία έως χθες το βράδυ) 2.406 ασθενείς από τους οποίους οι 1.969 σε απλές κλίνες.

Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονταν 1.398 ασθενείς, από τους οποίους οι 230 σε Μονάδες. Άλλοι 763 νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και 135 σε εκείνα της Κρήτης.

Σταδιακή άρση των μέτρων – Πότε λέμε αντίο στα SMS

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καθολική άρση των μέτρων με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαϊου. Την ίδια μέρα θα απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις. Παράλληλα θα καταργηθεί και η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις.

Μέχρι τότε όλες οι μετακινήσεις εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033. Ακόμα και για την επίσκεψη σε καφέ ή εστιατόριο οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13033 με κωδικό 6, ενώ υπάρχει και ο χρονικός περιορισμός των 3 ωρών.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 3 Μαΐου διευρύνθηκε κατά μία ώρα το ωράριο μετακίνησης των πολιτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 11 μμ και λήγει στις 5 τα ξημερώματα.

Επιπλέον, την Δευτέρα 10 Μαΐου, ανοίγουν τα σχολεία με την πραγματοποίηση self – test.