Self – test: Τι ισχύει από σήμερα για τη διάθεσή τους στους δικαιούχους – Άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα

self test
05-05-2021

Με υποχρεωτικά self – tests δύο φορές την εβδομάδα, ανοίγουν τη Δευτέρα 10 Μαίου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Τα self – tests είναι διαθέσιμα από σήμερα δωρεάν σε φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων υπενθυμίζεται ότι θα διατίθενται:

Από σήμερα Τετάρτη 5/5 έως το Σάββατο 8/5 από τα φαρμακεία, μόνο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση.

Το δεύτερο τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών για την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 10/5.

Οι υπόλοιπες ομάδες δικαιούχων (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι) θα λάβουν το επόμενο self test από τη Δευτέρα 10/5 και θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν και να το δηλώσουν.

Σημειώνεται πως η πρώτη εφαρμογή των self-test στα Λύκεια ήταν πολύ ενθαρρυντική. Με τη μέθοδο αυτή εντοπίστηκαν εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί, ως επί το πλείστον ασυμπτωματικοί. Τα κρούσματα τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας των Λυκείων κρατήθηκαν πολύ χαμηλά. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις το 1,5% των τμημάτων και το 2,6% των σχολείων προχώρησαν σε αναστολλή λειτουργίας λόγω covid.

Σε ό,τι αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς –  η αρμοδιότητα ανήκει στα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών – δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την επαναλειτουργία τους. Η επιστημονική επιτροπή θεωρεί ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν είναι εύκολο να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας, αποστάσεις μάσκες , υγιεινή χεριών κ.λ.π.. Αντίθετα η επιτροπή είναι θετική με τη χρήση self – test για τα οποία θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον χειρισμό τους.