«Τρέχουν» οι εμβολιασμοί στη χώρα μας: οι νέοι οδηγούν την κούρσα – χαμηλό το ποσοστό στους υγειονομικούς

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
06-05-2021

«Τρέχουν» οι εμβολιασμοί κατά covid στη χώρα μας με τους νεότερους να οδηγούν την κούρσα. Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλεί το χαμηλό ποσοστό των υγειονομικών που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), έως χθες 5 Μαΐου, μόλις στο 62,7% των υγειονομικών στην Ελλάδα έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μια δόση. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 4 στους 10 υγειονομικούς παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Η επίδοση αυτή κατατάσσει τη χώρα μας προτελευταία στην Ευρώπη, μεταξύ των 16 χωρών που παρέχουν τα σχετικά στοιχεία. Τη χειρότερη θέση καταγράφει η Βουλγαρία, με ποσσοτό εμβολιασμένων 20,4% των υγειονομικών.

Στην πρώτη θέση βρίσκονται Ουγγαρία, Ιρλανδία και Ρουμανία, όπου το ποσοστό των εμβολιασθέντων υγειονομικών είναι 100%. Ακολουθεί η Ισλανδία με ποσοστό 98,9%. Ποσοστό κάτω του 70% – εκτός Ελλάδας και Βουλγαρίας – εμφανίζουν Σουηδία, Δανία, Κροατία και Σλοβενία.

Το συνολικό ποσοστό των υγειονομικών που έχει λάβει μια τουλάχιστον δόση είναι 80,2%. Ενώ το ποσοστό των υγειονομικών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι στις 16 χώρες ανέρχεται σε 53,7%.

Στην κατάταξη αυτή, η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση, με ποσοστό 54,8% των υγειονομικών να έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση. Η Ουγγαρία κατέχει την 1η θλεση με ποσοστό 100%. Ακολουθεί η Ρουμανία με ποσοστό 89%.

Για τα χαμηλά ποσοσό εμβολιασμών σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, ανέφερε ο καθηγητής και εξήγησε πως η ανοσία της αγέλης αφορά τη μετάδοση, όχι την πίεση στο σύστημα υγείας.

«Αν εμβολιάσουμε περισσότερο τους ανθρώπους που είναι πιο ενεργοί στην κοινωνία, δηλαδή τους νέους αντί για τους ηλικιωμένους, ίσως πετυχαίναμε καλύτερο αποτέλεσμα, όσον αφορά τη μετάδοση», εκτίμησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κρούσματα θα είναι υψηλά μέχρι τα μέσα Ιουνίου. «Αν φτάσουμε τους αριθμούς που πρέπει μέχρι τον Ιούνιο θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι μόνο, που η μετάδοση είναι χαμηλή. Αυτό φυσικά δεν φτάνει για το χειμώνα», τόνισε.

Στην περίπτωση όμως που ο εμβολιασμένος μολυνθεί από τον ιό, ξεκαθάρισε ότι δεν θα νοσήσει σοβαρά. Επίσης, ο εμβολιασμός εμποδίζει τη μετάδοση.