Lockdown: «Οδικός χάρτης» άρσης των μέτρων – Συνεδριάζουν σήμερα οι Λοιμωξιολόγοι – Τι αναμένεται να εισηγηθούν

07-05-2021

Βήμα βήμα προχωρά ο σχεδιασμός για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων που θα γίνει με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη με ατζέντα το άνοιγμα δραστηριοτήτων αθλητισμού και πολιτισμού.

Παράλληλα, οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να αποφασίσουν για την ημερομηνία κατάργησης της υποχρέωσης αποστολής SMS. Αυτό αναμένεται στις 15 Μαΐου, οπότε και θα ανοίξει ο τουρισμός.

Για τα Μουσεία, πιθανότερη ημερομηνία ανοίγματοε είναι η 14η Μαΐου, καθώς εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό υποστήριξης του τουρισμού. Λίγες μέρες μετά, περί τις 21 Μαΐου αναμένεται ότι θα ανοίξουν τα θερινά σινεμά.

Μέχρι τέλος του μήνα πάντως αναμένεται το άνοιγμα θεάτρων και των συναυλιών. Όλες οι δραστηριότητες θα επιτραπούν με μάσκες, θερμομετρήσεις και self tests.

Αθλητικές δραστηριότητες

Στη σημερινή συνεδρίαση των Λοιμωξιολόγων θα τεθεί και το άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης έχει δηλώσει πως οι Ακαδημίες και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στο σύνολο του θα ανοίξει όταν ανοίξουν τα σχολεία.

Επανεκκίνηση δραστηριοτήτων

Από αύριο πάντως 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Την ίδια ημέρα, ανοίγουν και οι οργανωμένες παραλίες ενώ από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Την Δευτέρα, με το άνοιγμα των σχολείων, επαναλειτουργούν και φροντιστηρία και κέντρα ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων.

Στις 15 Μαΐου κάνει πρεμιέρα ο τουρισμός και απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις. Στις 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια. Και ανοίγουν τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.