Παπαευαγγέλου: “Δεν έχουν φανεί ακόμη οι επιπτώσεις στην πανδημία από το Πάσχα”

07-05-2021

Υπάρχουν ενδείξεις για αυξήσεις κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο, μετά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, σύμφωνα με την  καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία, από το Υπουργείο Υγείας.

Παρά τα θετικά μηνύματα που «στέλνει» ο σταδιακός περιορισμός των επιπτώσεων της πανδημίας στη χώρα μας, η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, δεν έκρυψε την ανησυχία της για αύξηση των κρουσμάτων που αναμένεται να σημειωθούν εξαιτίας των εορτασμών του Πάσχα και τις κατά τόπους εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν.

Συγκεκριμένα, η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε: “Σημαντικό είναι ότι το ποσοστό θετικότητας παρέμεινε σταθερό στο 4,3%. Κάτω από 20.000 τα γνωστά ενεργά κρούσματα, για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε τα στοιχεία για το Πάσχα, αλλά έχουμε κάποιες ενδείξεις για αυξήσεις σε τοπικό επίπεδο”, σημείωσε.

Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν τις ηλικίες 18-60. Στις 491 εισαγωγές την ημέρα ο μέσος όρος, συνεχίστηκε για τέταρτη εβδομάδα η πτωτική πορεία. Στους 4.900 οι νοσηλευόμενοι με Covid. Οι μονάδες Covid εμφανίζουν κάλυψη στο 82%. Η συντριπτική πλειοψηφία στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Τα εξιτήρια περισσότερα από τα εισιτήρια για πρώτη φορά στις ΜΕΘ, σημείωσε η καθηγήτρια.

“Ωστόσο είμαστε ανήσυχοι, διότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ψηλά. Στόχος είναι να προστατευθούμε και να περιορίσουμε τη διασπορά στη χώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να φοράμε σωστά τις μάσκες μας, να αποφεύγουμε τον συνωστισμό και να πάμε να εμβολιαστούμε. Ο εμβολιασμός είναι ξεκάθαρα το πιο σημαντικό μας όπλο. Όσοι δεν εμβολιάζονται, θέτουν σε άσκοπο κίνδυνο τους εαυτούς τους και τους οικείους τους. Όσο κυκλοφορεί ο ιός, θα υπάρχουν μεταλλάξεις”, κατέληξε η κα. Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης: Εξακολουθεί η πίεση στα νοσοκομεία

Επιπλέον σημεία υποχώρησης καταγράφει ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, ωστόσο η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, παρουσιάζοντας όμως κάποια σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε 6%. Στην Αττική, συνεχίζεται η συρρίκνωση της επιδημίας, έως και 30%, ωστόσο -όπως είπε- πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς περιμένουμε τα στοιχεία από το Πάσχα.

Αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι τα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα αυτή τη στιγμή αποτρέπουν χιλιάδες κρούσματα και θανάτους. Η συμμετοχή των νέων είναι σημαντική καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία οι νέοι οδηγούν την πανδημία, συμπλήρωσε.