τουρισμός

Σκέρτσος: Ο οδικός χάρτης για την κατάργηση του lockdown και το άνοιγμα του τουρισμού από 14 Μαΐου

Από τις 14 Μαΐου, η χώρα μας ανοίγει με ασφάλεια και στον τουρισμό, δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα άρσης όλων των περιοριστικών μέτρων του lockdown, ενόψει του καλοκαιριού και της έλευσης τουριστών στη χώρα μας.

Έτσι, σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετατίθεται πλέον στις 00.30 το βράδυ, καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032, όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και το λιανεμπόριο επιστρέφει σε κανονική λειτουργία από τις 14/5, δηλαδή με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ και χωρίς click in shop και click away.

Στα μέσα Μαΐου μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17/5), το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα η έναρξη των θερινών κινηματογράφων (21/5), και στα τέλη των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων (28/5). Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Όλο το Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης, όπως είπε ο κ. Σκέρτσος.

Οι μετακινήσεις στα νησιά και εκτός νομού

Ταυτοχρόνως, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διευκρίνισε και τις προϋποθέσεις των υπερτοπικών μετακινήσεων. Συγκεκριμένα όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test ή self test 24 ωρών.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Σκέρτσος: Περισσότερα από 8 εκατομμύρια δωρεάν self test στους πολίτες

«Συνολικά έως σήμερα έχουν διατεθεί περισσότερα από 8 εκατ. δωρεάν self tests, σε περισσότερους από 2,9 εκατ. πολίτες», δήλωσε ο υφυπουργός Άκης Σκέρτσος, σχετικά με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, προσθέτοντας:

«11.532 συμπολίτες μας επιβεβαίωσαν, έως σήμερα, ότι είναι φορείς του ιού χάρη στα self tests. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι, αν δεν υπήρχε αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα και εφόσον ήταν ασυμπτωματικοί θα κυκλοφορούσαν και θα μετέδιδαν τον ιό», παρατήρησε επίσης.

Γιατί προχωράμε στην άρση του lockdown ενώ η πανδημία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα

O υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Σκέρτσος έδωσε απάντηση και στο ερώτημα γιατί «πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα και φέτος ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά;».

Όπως εξήγησε: «Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε. Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση. Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά. Τέταρτον, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.
Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια», συμπέρανε ο Α. Σκέρτσος.

«Δεν αργούμε να κατακτήσουμε το τείχος ανοσίας»

Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού κυρίως προς όσους για τους δικούς τους λόγους ακόμη δεν έχουν πάρει αυτή την απόφαση, έστειλε τέλος μετά τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

«Είμαστε κοντά στο επιθυμητό τείχος ανοσίας», παρατήρησε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου covid δείχνουν ότι από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει.

«Επιπροσθέτως, οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ δεν έχει εμβολιαστεί», σημείωσε με έμφαση ο Α. Σκέρτσος.

 

 

In this article