Μαστοκυττάρωση: Τι γνωρίζουμε;

19-05-2021

Η μαστοκυττάρωση είναι μια διαταραχή του αιμοποιητικού συστήματος και κατατάσσεται στα μυελο-υπερπλαστικά σύνδρομα. Πρόκειται για νόσο στην οποία παρατηρείται συσσώρευση μαστοκυττάρων στους ιστούς.

Τα μαστοκύτταρα είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και παράγονται στο μυελό των οστών. Μεταναστεύουν και εγκαθίστανται κοντά σε αιμοφόρα αγγεία ή νεύρα, στο δέρμα, στους αεραγωγούς του αναπνευστικού, στη σπλήνα, στο έντερο κ.α. Τα μαστοκύτταρα παράγουν και αποθηκεύουν ουσίες (π.χ. ισταμίνη), οι οποίες μπορούν να αποδεσμευτούν και να προκαλέσουν συμπτώματα. Η παρουσία των μαστοκυττάρων καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο με βιοψία ιστού (π.χ. δέρματος ή μυελού των οστών) και όχι με δείγμα αίματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατηγοριοποιήσει τη Μαστοκυττάρωση σε δύο διαφορετικές παθήσεις: τη Δερματική Μαστοκυττάρωση και τη Συστηματική Μαστοκυττάρωση.

Ειδικότερα στην συστηματική μαστοκυττάρωση, η νόσος εξαπλώνεται σε περισσότερα από ένα μέρη του σώματος και δεν τα αφήνει να λειτουργήσουν. Θεωρείται σπάνιο νόσημα και υπολογίζεται ότι αφορά 5-10 περιπτώσεις ανά 1.000.000 άτομα. Η Προχωρημένη Συστηματική Μαστοκυττάρωση (AdvSM) αποτελεί μια ομάδα σπάνιων διαταραχών των μαστοκυττάρων. Σε αυτή την περίπτωση,

Αν και δεν υπάρχει ίαση για την Προχωρημένη Συστηματική Μαστοκυττάρωση, ωστόσο υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν. Στο παρακάτω infographic μπορείτε να δείτε:
• Τους τρείς τύπους Μαστοκυττάρωσης (Επιθετική Συστηματική -ASM, Συστηματική με συνοδό αιματολογικό νεόπλασμα -SM/AHN και Μαστοκυτταρική Λευχαιμία – MCL)
• Τα συμπτώματα
• Τις απαραίτητες εξετάσεις
• Τις πιθανές υποστηρικτικές θεραπείες

Την επιστημονική επιμέλεια και ευθύνη του infographic έχει το Ιατρικό Τμήμα της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis Hellas.

Δείτε το infographic: Mastocystosis_Infographic