Κοντοζαμάνης: Στην Ελλάδα τα μονοκλωνικά αντισώματα μόλις λάβουν ευρωπαϊκή άδεια κυκλοφορίας

Πρόσβαση στα φαρμακευτικά σχήματα των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα έχουν οι Έλληνες, μόλις αυτά λάβουν την ευρωπαϊκή άδεια κυκλοφορίας. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προσθέτοντας πως «η προμήθειά τους είναι εξασφαλισμένη από την συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προμήθεια και διανομή τους».

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, απέρριψε τις επικρίσεις περί «αδράνειας της κυβέρνησης στην χορήγηση των μονοκλωνικών φαρμάκων». Όπως είπε, «άλλο πράγμα είναι η άδεια επείγουσας χρήσης που έχουν λάβει και άλλο η άδεια κυκλοφορίας τους».

Στην Ευρώπη, είπε, «η θεραπεία είναι υπό εκτίμηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Υπάρχει θετική επιστημονική γνωμοδότηση, η οποία όμως και αυτή δεν είναι άδεια κυκλοφορίας».

Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ, το σύστημα αδειοδότησης είναι διαφορετικό σε σχέση με την Ευρώπη. «Στις ΗΠΑ, ένα θέμα που έχει εγερθεί τους τελευταίους μήνες, είναι η αποτελεσματικότητά τους σε σχέση με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού» παρατήρησε. Και πρόσθεσε πως «συγκεκριμένα σχήματα που είχαν λάβει άδεια επείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ, αποσύρθηκαν γιατί δεν ήταν αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις».

Σε κάθε περίπτωση, για να χορηγηθούν με επιτυχία τα φάρμακα αυτά σε μία θεραπεία, «θα πρέπει να δίνονται μετά από ταυτοποίηση του στελέχους και σε σύντομο διάστημα. Αντιθέτως η λήψη τους σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να είναι επικίνδυνη, όπως έχουν δείξει μελέτες», σημείωσε.

Στη Γερμανία, είπε, «δίνονται σε συγκεκριμένες μόνο πληθυσμιακές ομάδες που έχουν υποκείμενο νόσημα. Η θεραπεία αυτή δεν είναι για όλους. Και σίγουρα δεν αφορά αυτούς που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά αυτούς που πιθανόν θα την χρειαστούν», τόνισε.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως εάν σπεύδαμε να φέρουμε τα μονοκλωνικά φάρμακα, «εσείς πρώτοι θα μας λέγατε ότι κάνουμε πειράματα σε ανθρώπους. Γιατί αυτά τα φάρμακα είναι ακόμα σε φάση μελέτης και δεν έχουν αδειοδοτηθεί. Ή ότι δίνουμε 1.500 και 2.000 ευρώ ανά σκεύασμα σε πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες για μη αδειοδοτημένα φάρμακα!».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, αντέτεινε, ότι με άδεια επείγουσας χρήσης κυκλοφορούν και τα εμβόλια. Εμείς, τόνισε, «σας λέμε να τα φέρετε από το Νοέμβριο και μην φοβάστε. Δεν θα σας κατηγορούσαμε γιατί φέρνετε τέτοια φάρμακα». Εάν τα είχατε φέρει, παρατήρησε, θα είχαμε γλιτώσει έναν αριθμό συνανθρώπων μας που πέθαναν.

In this article