Self test: Τι αλλάζει στη διάθεσή τους – Πoιοι έχουν προτεραιότητα – Πότε θα καταργηθούν για τους εμβολιασμένους

κορονοϊός
04-06-2021

Προθεσμία μέχρι και αύριο 5 Ιουνίου, έχουν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, μαθητές και εκπαιδευτικοί, για την προμήθεια self – test. Θα μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία δωρεάν τα δύο πρώτα self test.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα προμηθευτούν ξανά τα δύο δωρεάν self – tests από την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως είπε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη μιλώντας στον ΑΝΤ1, αυτό αποφασίστηκε ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός στα φαρμακεία.

Σχετικά με την απαλλαγή των εμβολιασθέντων από τη διενέργεια self test, η κ. Ράπτη ανέφερε πως ενδεχομένως από τις 15 Ιουνίου θα πάψουν να είναι υποχρεωτικά για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Η απόφαση απαλλαγής θα αφορά όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και αφού έχει περάσει το απαραίτητο διάστημα από τη δεύτερη δόση για την απόκτηση της απαραίτητης ανοσίας. Καθώς και όσους έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Αναφορικά με τα self test στον ιδιωτικό τομέα, ο διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα. Έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.

Η προμήθεια των self test πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Εναλλακτικά οι εργαζόμενοι δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας. Είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.