Χαλάρωση μέτρων: Συνεδριάζει η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων – Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα ελευθερίας

04-06-2021

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα ελευθερίας. Στην ατζέντα των ειδικών περιλαμβάνονται κυρίως τρία θέματα:

Η μουσική στην εστίαση. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει προκαλέσει πονοκέαλο στην κυβέρνηση, αλλά οι επιστήμονες είναι απόλυτοι για τον κίνδυνο στη διασπορά του ιού. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή και το θέμα ίσως μεταφερθεί για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.

Την ίδια ώρα, στους σχεδιασμούς κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης. Το χρονοδιάγραμμα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αλλά όλα δείχνουν πως το άνοιγμα θα πάει προς το τέλος του Ιουνίου.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας. Σήμερα ισχύει από τις 00:30 έως και τις 05:00. Ωστόσο, με το άνοιγμα του τουριμού και την προσέλευση των τουριστών ένα τέτοιο μέτρο δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σύμφωνα με την οποία θα «πρέπει να κάνουμε υπομονή έως τα μέσα του μήνα».

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινάει κατά μισή ή μία ώρα αργότερα, δηλαδή είτε στη 01:00 τη νύχτα είτε στη 01:30.

Οι περιορισμοί στις δεξιώσεις σε γάμους και βαπτίσεις. Το όριο των 100 ατόμων σε συνδυασμό με την απουσία μουσικής αλλά και τον περιορισμό στην ώρα κυκλοφορίας δεν επιτρέπει επί της ουσίας την λειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έχει ζητήσει επανεξέταση του μέτρου –στα πρότυπα της εστίασης- και δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να γίνουν ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το ανώτατο όριο καλεσμένων θα αναπροσαρμοστεί στα 200 άτομα.

Αναφορικά με την χρήση της μάσκας, βέβαιη θεωρείται και η συνέχιση της υποχρεωτικότητας σε όλους τους δημόσιους χώρους. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο από τις 15 Ιουνίου και μετά οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες να μην υποβάλλονται σε self test.