Εργαστήριο

Μεταλλάξεις: Το βρετανικό στέλεχος κυριαρχεί στην Ελλάδα – Ταχύτατη η εξάπλωση και της νιγηριανής μετάλλαξης

Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών βρίσκονται οι μεταλλάξεις του covid19 στη χώρα μας. Σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η βρετανική μετάλλαξη ή ΑΛΦΑ μετάλλαξη κυριαρχεί στη χώρα μας. Ταχύτατη είναι και η εξάπλωση του λεγόμενου Νιγηριανού στελέχους.

Από την ανάλυση 1.567 δειγμάτων της περιόδου 15 Απριλίου έως 27 Μαΐου,  αναδείχθηκαν συνολικά 1.121 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος. Από αυτά τα 1.112 αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη, 5 αφορούν στη νοτιοαφρικανική,  3 στην ινδική και ένα στο στέλεχος P.1.2.

Συνολικά 13.931 δείγματα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια. Τα τρία πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό διερεύνηση που έχουν απομονωθεί είναι το βρετανικό με ποσοστό 77,10%, ακολουθεί το νιγηριανό με ποσοστό 7,62% και το νοτιοαφριανικό στέλεχος, με ποσοστό 0,32%.

Το νιγηριανό το οποίο είναι συνδυασμός της νοτιοαφρικανικής και της βραζιλιάνικης μετάλλαξης, εντοπίζεται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα ενώ καταγράφει άνοδο και στην Αττική.  Σχετικά με την ινδική μετάλαξη, έχουν εντοπιστεί συνολικά 8 κρούσματα στην Ελλάδα.

Σε «κλοιό» παρακολούθησης η Δυτική Ελλάδα

Υπό στενή παρακολούθηση τίθεται ο covid19 στη Δυτική Ελλάδα για την έγκαιρη ανίχνευση μεταλλάξεων του ιού. Το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών θα συμβάλει στη γονιδιωματική ανάλυση του SARS-Cov-2.

Η ανάλυση θα πραγματοποιηθεί σε δείγματα από δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια των νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.

Νέα κρούσματα

Στο μεταξύ χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 781 κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 413.170. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.370 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 376 (64.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 88.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.539 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 102 (ημερήσια μεταβολή -3.77%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 133 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

In this article